Figyelmeztetés!

2023.02.14. 09:08

Külföldön dolgozó román állampolgárokat vertek át

Illusztráció

Forrás: Pexels

BN-összeállítás

Közleményben tájékoztat a Bihar Megyei Területi Munkafelügyelőség (ITM) azokról a megtévesztő és munkaerő-kizsákmányolásra irányuló módszerekről, amelyeket a külföldi munkára vállalkozó állampolgárok szenvednek el, ezúttal Norvégiában. A közleményben kifejezetten azokat figyelmeztetik, akik a közeljövőben Norvégiában szeretnének dolgozni, viszont nem árt az elővigyázatosság, bárhova is készülnek külföldi munkavállalás céljából. Az ITM tudomására jutott, hogy több romániai munkavállaló munkaerő-kizsákmányolás vagy pénzügyi csalás áldozata lett Norvégia területén. Az oszlói román nagykövetség által közölt információk szerint a Norvégia területén dolgozó román állampolgárokat honfitársaik verték át. A Norvégiában cégvezetőként dolgozó román állampolgárok ellopták a náluk dolgozók személyi igazolványait, majd a nevükben igen nagy összegű hiteleket vettek fel különböző norvég hitelintézetektől. A pénzt az alkalmazók vették fel, viszont a törlesztői felhívásokat a dolgozók kapják meg. Sok alkalmazottnak még mindig több százezer eurós adóssága van, amelyeket nem tudnak kifizetni.
A csalók a következő módszereket alkalmazták: fizetési bizonylatokat hamisítottak, hamis beosztást állítottak ki az áldozatoknak, vagy akár fiktív cégeket is létre hoztak a nevükben. Az áldozatnak segítettek felvenni egy bizonyos összeget, amelynek elkérték a 20-30 százalékát, viszont a közösen megbeszélt összegeken túl a károsultak tudta nélkül további összegeket kölcsönöztek az áldozatok irataival. Az ilyen és hasonló esetek elkerüléséért az ITM ismételten azt tanácsolja a külföldi munkát keresőknek, hogy körültekintően olvassák el a munkaszerződéseket annak aláírása előtt, és csak engedéllyel rendelkező munkaerő-közvetítő cégek vagy intézmények szolgáltatásait vegyék igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában