Egészség

2023.02.14. 13:26

Az elhanyagolt egészség betegségekhez vezet

Elhanyagolják az egészségüket a Bihar megyei lakosok, sokszor hetekig is halogatják, hogy ilyen jellegű problémáikkal orvoshoz forduljanak. Egyes esetekben már egyenesen a sürgősségre kerülnek a betegség előrehaladottsága miatt.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Az utóbbi hónapokban szinte már megszokottá vált a látvány, hogy a Bihar megyei kórházak betegfelvételi irodájánál hosszú sorok kígyóznak. A betegek egy része hosszabb időre fekszik be, többen pedig csak egynapos beutalóval érkeznek kivizsgálásra. Nemcsak a kórházi beutalások száma nőtt meg, hanem a konzultációké is a poliklinikákon. Az orvosok szerint mindez azért, mert a lakosság elhanyagolja az egészségét: a mozgáshiány, a stressz, az egészségtelen életmód, a rossz táplálkozás, az elégtelen pihenés mind hozzájárulnak a betegségek kialakulásához, súlyosbodásához, amelyeknek súlyos következményei is lehetnek, ha nem veszik észre vagy kezelik ki időben.  A szakemberek a rendszeres kivizsgálások fontosságára is felhívják a figyelmet, kiemelve, hogy az időben észrevett betegséget könnyebben és hatásosabban lehet kezelni. Tanácsos legalább kétévente egyszer, krónikus betegség esetén pedig évente egyszer vagy gyakrabban felkeresni a háziorvost vagy szakorvost egy általános kivizsgálásért.

Több a beteg

„Egyre több olyan betegünk van, idősek, felnőttek és gyermekek egyaránt, akiknek egészségügyi állapota már hónapok óta csak rosszabbodik. Sok beteg itt, a sürgősségen szembesül azzal, hogy már több hónapja, akár több éve is krónikus betegségben szenved, de azt nem diagnosztizálták a szakorvosi rendelőkben‟ – nyilatkozta a Bihoreanulnak dr. Hadrian Borcea, a megyei rohammentő-szolgálat (UPU-SMURD) vezetője. Elmondása szerint van olyan eset is, hogy a sürgősségen dolgozó orvosok az elsők, akik a betegek szív- vagy emésztőrendszeri betegségeit, illetve a cukorbetegség elhanyagolt szövődményeit diagnosztizálják. A Bihar megyei klinikai kórház tavalyi, utolsó negyedévi tevékenységére vonatkozó számadatokból kiderül, hogy legalább 10 százalékkal nőtt az akut vagy krónikus betegségek miatt felvett, több- vagy egynapos kórházi beutalások száma, valamint a járóbeteg-ellátás az azt megelőző év azonos időszakához képest. Tavaly októberben a megyei kórházban 5257 akut betegségben szenvedő páciens fordult meg, novemberben 5388, decemberben pedig ez a szám 5215 volt. A krónikus betegségben szenvedők közül októberben 393 személyt, novemberben 442-t, decemberben 329 pácienst kezeltek. Az egynapos beutalások száma a következőképpen alakult: az októberi 3882-ről novemberre 4442-re nőtt, majd decemberben újra lecsökkent 3709-re. Járóbeteg-ellátásban októberben 19.592 személy részesült, novemberben 21.180-an, míg decemberben 16.925-en. December hónapban minden kategóriában visszaesés figyelhető meg, ez annak is betudható, hogy aki teheti, inkább családja körében, és nem a kórházban tölti az ünnepeket. A 2021-es év azonos időszakához képest gyakoribbak a betegségek, a tüdőgyógyászaton 17, a kardiológián 16, a fertőző betegségek osztályán 15, a gyermeksebészetben és ortopédiában 15, az általános sebészetben 11, a gyermekpszichiátrián pedig 10 százalékkal több személyt vizsgáltak ki – közölte Lucia Daina, a megyei kórház orvosigazgatója a Bihoreanullal.

Megyei helyzet

Hasonló a helyzet a megyében is. A margittai városi kórházban például Bradács Alíz kórházmenedzser adatai szerint novemberben 3225 konzultáció zajlott le a járóbeteg-rendelőben, 575 többnapos és 533 egynapos beutalásra volt szükség. Decemberben a kórház poliklinikáján csökkent a konzultációk száma 2954-re, de nőtt a többnapos kórházi ellátásra szorulóké, összesen 606-ra. Az idei év első hónapjában azonban ismét emelkedő tendencia figyelhető meg: 2023 januárjában 3234 konzultáció zajlott a poliklinikán, míg a kórházban 590 többnapos és 656 egynapos kórházi felvétel történt. A betegek átlagos száma a korábbi év azonos időszakához képest több mint tizedével nőtt, a menedzser szerint a leggyakoribb kórképek a tüdőgyulladásos megbetegedések, majd a szív- és gerincbetegségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában