Fűtéstámogatás

2023.01.26. 16:29

Szegénységi mutatók Nagyváradon

Jelentősen megnőtt idén Nagyváradon a fűtéstámogatást igénylők száma, feltehetőleg az áremelkedések miatt.

Forrás: DASO

Pap István

Az elmúlt évre vonatkozó tevékenységi beszámolóját tartotta meg csütörtökön a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) az intézmény Teleki (Primăriei) utcai székhelyén. Az igazgatóság felügyeletével megbízott Antonia Nica, Nagyvárad alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: az intézmény ugyanakkora létszámmal, valamivel több mint ötven munkatárssal képes volt ellátni 2022-ben a megnövekedett munkamennyiséget, ugyanis 2021-hez képest megduplázódott az elvégzett szociális ankétok száma, ráadásul az ukrán menekültválság is plusz feladatokat rótt rájuk. 
A DASO tavalyi tevékenységét Anca Grama igazgató ismertette. Elmondta, hogy a legutóbbi adatok szerint az igazgatóság 127 szociális segélyt fizet ki összesen 240 kedvezményezettnek. A havonta kifizetett összeg több mint 366 ezer lej. Anca Grama kiemelte, hogy a szociális segélyben részesülők kötelesek havonta 9 óra közmunkát végezni, de kivételt képeznek ez alól a kötelezettség alól a terhes nők, a 65 év felettiek és a fogyatékosok, illetve egy családból csak egy személy kell közmunkát végezzen akkor is, ha a családban több szociális segélyre jogosult van. Ezzel magyarázható az, hogy Nagyváradon csak 34 munkaképes szociális segélyre jogosult végez közmunkát. 
Havonta átlagban 68 személy étkezik az igazgatóság által fenntartott kantinban. A szociális segélyre jogosultak kaphatják a szociális étkeztetést is, de akik mindkét segélyben részesülnek, azok havonta 72 óra közmunkát kell végezzenek. Valószínűleg ezért kevesebb az étkezde szolgáltatásait igénybe vevők száma, mint ahány szociális segélyben részesülő van, árulta el Anca Grama. A közmunkát általában a Körös-parton vagy az állatkertben végzik a segélyezettek. Tavaly decemberben 57 igénylőnek fizettek családtámogatási segélyt. A prezentációból kiderült, hogy az elmúlt három évben nem változott nagy mértékben a szociális segélyre jogosultak száma, illetve a nekik kifizetett összegek nagysága. Kivételt képez a gyorssegélyek száma, egy évvel korábban ugyanis csak 68, és 2021-ben is csak 73 gyorssegélyt fizettek ki, 2022-ben viszont az intézmény 99 igénylőnek fizetett ki összesen 141.400 lej gyorssegélyt általában egészségügyi problémák megoldására. Megtudtuk, hogy a tavaly 13 személy temetését végezték el az igazgatóság költségén: olyan emberekről volt szó, akiknek identitását nem sikerült kideríteni, vagy akiknek nem voltak hozzátartozóik. A mostani téli szezonban jelentősen megnőtt a fűtéstámogatásban részesülők száma az elmúlt szezonhoz képest: 2021-ben 1881 kedvezményezett volt, tavaly viszont már 2145, holott a segély odaítélésének kritériumai időközben nem változtak. Az emelkedés okairól szólva Anca Grama elmondta, hogy a tavaly feltehetőleg sokan voltak olyanok, akik nem járták végig a bürokratikus ügyintézést azért, hogy tíz százalékos kedvezményt kapjanak, viszont az időközben bekövetkezett áremelkedések ezeket az embereket is arra késztethették, hogy kérvényezzék a fűtéstámogatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában