Helyreállítás

2023.01.30. 17:46

Felújítják a váradi Markovits–Mathézer-házat

Folytatódik Nagyvárad reprezentatív belvárosi épületeinek felújítási projektje. Ezúttal a Markovits–Mathézer-ház helyreállítási munkálatait kezdték el.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

Nemrég szerelték fel a Nagysándor József (Aurel Lazăr) 19–21. szám alatti ingatlan homlokzatára az állványzatot. A szecessziós stílusú épületet a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány az érvényben levő eljárásnak megfelelően műemlékké minősítette. A védett belvárosi övezetben található ingatlan jelentős építészeti-történelmi értékkel bír, tervezője Spiegel Frigyes volt. Trapéz alakú, négy különálló szárnyból áll, amelyek egy közös belső udvart zárnak körül. A négyszintes épületben lakások, lépcsőház és egy korabeli felvonó is található, az északkeleti és a délnyugati szárny földszintjén üzlethelyiségek vannak. A munkálatok során az épület utcai homlokzatait újítják fel: eltávolítják a megsérült, benedvesedett, rosszul tapadó vakolatot, díszítőelemeket; megtisztítják a köveket és a téglákat, és kicserélik azokat, amelyeket szükséges; a tönkrement díszítőelemeket a megmaradt elemek mintájára öntőformák felhasználásával rekonstruálják; a díszítőelemek fém rögzítőelemeit korrózió ellen kezelik; az épületen levő plusz elemeket (TV-, villanykábelek és használaton kívüli telefonkábelek) eltávolítják. A tető faszerkezetét a tervek alapján kicserélik vagy megerősítik, a nyílászárókat pedig az eredeti minta alapján készítik el, fából. A beruházás értéke 1.948.152,86 lej áfával együtt, a kivitelezést a Conpila cég végzi. A kivitelezési időszak 12 hónap.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában