Támogatott tartalom

2023.01.18. 11:52

Az Adoni Pékségben már 25 éve őrzik a kenyérkészítés hagyományait

Változatlan recepttel és változatos kínálattal várják a vásárlókat az Adoni Pékségbe és minden olyan üzletbe, ahová naponta szállítják a friss árut. Naponta 2300–2400 kilogramm kenyeret sütnek meg a pékségben, árulta el Kovács Roland termelési igazgató, ami körülbelül 2200 csomagot jelent.

Az éradonyi székhelyű pékség kínálatában szerepel a fehér, a magvas, a korpás és a krumplis kenyér is, valamint a nagymama kenyere, ami nagy népszerűségnek örvend. A pékségben 500 grammos, 700 grammos, 1 kilogrammos, 1,3 kilogrammos és a régi idők emlékére 2,0 kilogrammos kenyereket is sütnek.

A kenyérsütő részlegen már hajnali hat órakor kezdenek a pékek, a sütési időszak este 22 óráig is eltart. Összesen nyolc pék van alkalmazva a pékségnél, ők két váltásban dolgoznak. Ezenkívül a szeletelő-csomagoló részlegen öt személy dolgozik, az ő munkaidejük délután 16 órától akár éjfélig is eltart. A frissen csomagolt kenyereket hajnali négy órától szállítja ki a 11 sofőr, akik nemcsak Bihar, de még Szatmár megyébe is visznek árut.

A termelési igazgató azt is elárulta, hogy ugyanazt a receptet használják már 1996 óta és azóta is sikeresek; úgy gondolja, az a titok, hogy őrzik a hagyományt. Mindegyik kenyérben van kovász is, a nagymama kenyere is kovászt tartalmaz és egy titkos összetevője is van. A magvas és korpás kenyerekbe is kerül kovász, azonban ebbe egy más típusú, úgynevezett barna kovász. A kovászt egyébként a sütést megelőző nap bedagasztják és legalább nyolc órát állni hagyják. A fehér, házi jellegű kenyér a legnépszerűbb, de egyre nagyobb a kereslet a teljes kiőrlésű és egyéb típusú kenyerekre is.

A pékség annak is köszönheti sikerét, hogy nagyrészt kétkezi munkával készülnek a kenyerek, kizárólag a dagasztást bízzák a gépekre. Ily módon a pékek munkája nagyon nehéz, ugyanis egész nap a forró kemence mellett kell dolgozzanak.

Kovács Roland fontosnak tartja, hogy amennyire lehet, helyi termékeket használjanak. A lisztet Szilágy megyéből szerzik be, a többi alapanyag nagy részét szintén Romániából, csupán egy kis részét importálják Magyarországról. További részletekért keressék fel a pékség Facebook-oldalát vagy honlapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában