Támogatott tartalom

2022.12.17. 10:05

Immár 25 éves az Adoni Pékség!

Már hosszú évek óta élvezhetik az éradonyiak – és nem csak – a friss kenyér illatát és ízét, az évek során pedig bővítették is a kínálatot. Az elmúlt 25 évben hatalmas fejlődésen ment át a pékség, nyilatkozta Kovács Krisztián, a vállalkozás vezetője.

Az Adoni Pékség 1996 óta működik, de az épületben már a kommunista rendszerben kenyérgyár volt. Akkoriban még csak a falut látták el kenyérrel, azonban 1996-ban tulajdonosváltásra került sor, és az első lépés ekkor történt meg a fejlődés felé. 1996-ban a kenyeret nemcsak a helybélieknek készítették, hanem elkezdtek szállítani más, környező településekre is. 2014 körül a pékség épületét is bővítették. Akkoriban még téglás kemencét használtak a sütéshez, ezt pedig csak 2017-ben bontották le, ugyanis ekkorra már nagyon rossz állapotba került – ezt a munkálatot már az új tulajdonos végezte el, ugyanis ismét tulajdonosváltásra került sor. A régi kemence helyén egy teljesen új, péksütemények készítésére és sütésére alkalmas részleget hoztak létre. 2017 után kezdték el a péksütemények forgalmazását is, egészen addig csak kenyeret sütöttek. Újabb nagy beruházásra 2018-ban és 2019-ben került sor, amikor is új eszközöket és gépjárműveket vásároltak, ekkor nőtt igazán nagyot a vállalat. Az újításokat európai uniós támogatásból finanszírozták.

 

Jelenleg körülbelül 150 Bihar megyei üzletet látnak el kenyérrel, és néhány, a megyehatárhoz közeli Szatmár megyei településre is szállítanak. A pékség jelenleg mintegy negyven alkalmazottal dolgozik. 2019 után elkezdtek készíteni barna, korpás kenyeret, sokmagvas kenyeret, krumplis kenyeret is, 2022-ben pedig megkezdődött a Nagymama kenyerének forgalmazása is, mely egy kovászolt kenyér. Kovács Krisztián tapasztalatai alapján még mindig a fehér, házi jellegű kenyér a legnépszerűbb, de egyre nagyobb a kereslet a teljes kiőrlésű és egyéb típusú kenyerekre. Ami a péksüteményeket illeti, a határ a csillagos ég. Több mint 40 féle péksüteményt forgalmaz jelenleg az Adoni Pékség, többek között vaníliás kiflit, túrós buktát és kalácsokat – igyekeznek mindig kielégíteni a vásárlói igényeket.

Tavaly egy másik fontos beruházásra is sor került: három olyan gépjárművet vásároltak, mely olyan falvakba jár, ahol a helyi boltokban nem sikerült forgalmazói szerződést kötni. A jármű körbejárja a falut, kenyeret, péksüteményeket kínálva, melyeket helyben lehet megvásárolni.

A pékség vezetője fontosnak tartja, hogy amennyire lehet, helyi termékekből dolgozzanak. A lisztet Szilágy megyéből szerzik be, a többi alapanyag nagy részét szintén Romániából, csupán egy kis részét importálják Magyarországról.

A pékség egyébként látogatható is, kisebb, körülbelül 15 fős csoportokat szoktak fogadni, már többször volt erre alkalom. A csoport igényeinek megfelelően alakítják a programot, de alapvetően a kenyér készítésének folyamatát lehet megtekinteni, beleértve a szeletelést és a csomagolást is.

További részletekért keressék fel a pékség honlapját vagy Facebook-oldalát

(Fizetett hirdetés, CH 17829)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában