Szemléletváltás

2022.12.24. 10:25

Nem kisajátít, hanem vásárol a váradi önkormányzat

A nagyváradi önkormányzat eredetileg ki akarta sajátítani a Vámház (Evreilor deportați) és Costaforu utcák kereszteződésében lévő három ingatlant, ahol a két utca közötti bekötőutat fogják megépíteni, de végül vásárlás lesz a kisajátításból.

Pap István

Az idei utolsó Nagyváradi Helyi Tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy miután a testület novemberben elfogadta a bekötőút építésének műszaki-gazdasági mutatóit és a kisajátításokra vonatkozó határozatot, megkeresték a polgármesteri hivatalt a három érintett ingatlan tulajdonosai, akik azt mondták, hogy készek eladni a városnak az épületeket, hogy ne kelljen elindítani a kisajátítási eljárást. A polgármester kifejtette, hogy a város igyekszik elkerülni az ingatlankisajátításokat, mert a tulajdonosok pereket kezdeményezhetnek, az elhúzódó jogi eljárások pedig akadályozzák azoknak a beruházásoknak a megvalósítását, amelyek miatt elrendelték a kisajátításokat. „Ha viszont van egy adásvételi szerződés, akkor elkerüljük a pereket. Kisajátítások esetén a tulajdonosok megtámadhatják a műszaki-gazdasági mutatók jóváhagyását, a bíróság felfüggesztheti a helyi tanács kisajátításról szóló határozatát, és akkor a projektnek annyi” – fogalmazott a polgármester. Birta elmondta továbbá, hogy a költségek tekintetében nincs érdemi különbség a kisajátítás és a vétel között, ugyanis az önkormányzat mindenképpen a hivatásos értékbecslő szolgáltatását kell igénybe vegye, és csak azt az árat kínálhatja fel a tulajdonosnak, amit a szakértő megállapít. A mostani konkrét esetben a három ingatlanért összesen 714 ezer eurót fizet a hivatal magán- és jogi személyeknek.

Lucian Popa, a polgármesteri hivatal ingatlankezelő igazgatóságának vezetője a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a három ingatlanban különböző kereskedelmi tevékenységek zajlanak (valutaváltó, zálogház, üzlet), noha ezek közül kettő esetében a telekkönyvben az van feltüntetve, hogy lakásként használják azokat. Az egyik házért a város 163 ezer eurót fizet, a másik kettőért pedig 550 ezer eurót.

A Nagyváradi Helyi Tanács novemberben fogadta el azt a javaslatot, hogy létesüljön bekötőút a Vámház és a Costaforu utca között, az eredeti tervből ez ugyanis hiányzott, ami miatt nem lehetett volna a Vámház utca végéről letérni a Ghillányi (Cantemir) útra Váradszőllős irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában