Szilveszter

2022.12.28. 13:53

Figaróval zárja az évet a Szigligeti Színház

A nagyváradi Szigligeti Színház idei szilveszteri előadását december 31-én, szombaton 19 órától tekintheti meg a közönség a színház nagytermében.

Próbafotó. Készítette: Vigh László Miklós

Pikó Stefánia

Pierre-Augustin de Beaumarchais vígjátékával, a Figaro házassága, avagy egy őrült nap című előadással zárja az évet a nagyváradi Szigligeti Színház. A magyar színház hagyományos szilveszteri előadásáról Botos Bálint rendezőt, Dálnoky Réka dramaturgot és Golicza Előd díszlettervezőt kérdezhette a sajtó az évzáró tájékoztató keretében szerdán. A találkozón jelen volt ugyanakkor a vígjáték négy főszereplője is: Szabó Eduárd (Almaviva gróf), Tasnádi-Sáhy Noémi (grófnő), Sebestyén Hunor (Figaro), Kocsis Anna (Suzanne). Hiszen, ahogyan azt Botos Bálint tisztázta, ennek az előadásnak bár van egy címszereplője, valójában az említett szereplők mind központi helyet foglalnak el a történetben. A rendező számára ez az ötödik előadás, amit a Szigligeti Társulattal készít, így most már ki meri jelenteni, hogy ismeri a színészeket, emellett ez az első szilveszteri előadása. Szabó Eduárddal másodjára, Tasnádi-Sáhy Noémivel már negyedjére dolgoznak együtt, a színész megjegyezte, közös munkáik minden alkalommal teljesen eltérők voltak. Botos Bálint hozzátette, Kocsis Anna is több rendezésének volt már részese, most először kapott azonban igen jelentős szerepet. Az előadás kapcsán megtudtuk, az 1778-ban íródott darab klasszikus vígjátéknak számít, de szerzője, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais igen furfangosan rejtett el társadalmi és egyéni szinten is fontos kérdéseket a komikum alá. A munkafolyamatot izgalmasnak és tanulságosnak nevezte, és azt reméli, hogy a közönség számára is legalább akkora élmény lesz megtekinteni az előadást, mint amilyen élvezettel ősz óta készülnek erre a színészekkel.

A szilveszteri bemutatóra már csak néhány jegy kapható, de a nagyszabású Beaumarchais-komédiát januárban több időpontban, 2-án, 7-én, 8-án, 17-én és 18-án is megtekinthetik.

Próbafotó. Készítette: Vigh László Miklós

Az előadásról

Figaro az esküvőjére készül. A kedvese szereti, a gróf tágas szobát ajándékoz neki, és ő már a nászágy helyét méricskéli. Hamar kiderül azonban, hogy az öröme elhamarkodott, ugyanis a nagy étvágyú gróf épp az ő jegyesére vetett szemet. Szerelmi vallomások és féltékenység, cselszövések és átverések tarkítják ezt az őrült napot, míg lassan úgy tűnik, hogy egész Andalúzia összeesküdött Figaro boldogsága ellen. Mit tehet a kisember az elnyomó hatalommal szemben?

Figaro egyszerre hétköznapi és különleges. Kisember, de mégis páratlan figura. A szerző, Beaumarchais, talán saját magából adta át szeretett Figarójának azt a tulajdonságot, ami a drámairodalom egyik kultikus figurájává emelte: hogy a legnagyobb veszélyek között is megőrzi humorát és derűvel néz saját bajára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában