Visszatekintés

2022.12.30. 08:19

Az idei esztendőben ismét örülhettünk egymásnak

Bár számtalan megpróbáltatással kellett idén megbirkóznunk, és jó néhány küzdelmet kell magunkkal vinnünk a következő évbe is, a járvány megszelídülésének köszönhetően idén ismét együtt lehettünk, és örülhettünk egymásnak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

Nő a minimálbér és a nyugdíjpont értéke januártól, de az árak is – ezzel a hírrel indítottuk a 2022-es évet, és nagyjából ugyanezzel zárhatjuk. Az már biztos, hogy a gazdasági, pénzügyi küzdelmeket nem hagyhatjuk hátra egyelőre az új évben sem. 2022 elején ugyanakkor továbbra is számoltuk az ezrelékeket és a napi megbetegedéseket Bihar megyében, és egy ideig még maszkban jártunk az utcán is. Most már csak néha pillantunk rá az országos és világszintű adatokra, bár igaz, a koronavírus omikron variánsával is megharcoltunk időközben, és felfedeztük a poszt-covid és long-covid jelenségeket, azok tüneteit. Az első hónapokban a járvány jelenléte még igen komoly volt, kellemetlen korlátozásokkal kellett együtt élnünk, ami nagyon sok ember megélhetését veszélyeztette. Nem volt elég azonban a járvány, februárban kitört az orosz–ukrán háború, amely továbbra is tart. Amikor az összecsapások elől menekülő családok első hullámai Románián és megyénken is áthaladtak (néhányan maradtak is), a humanitárius tevékenységek nagy lendületet vettek, a civil szervezetek, alapítványok munkája pedig fáradhatatlanul kitart ma is. A járvány, a háború és minden egyéb körülmény miatt kialakult energiaválság a legalapvetőbb árucikkek beszerzését is kétessé tette, pánikvásárlások hullámai törtek a lakosságra, hol étolajat, hol üzemanyagot vásároltunk fel. A benzinkutaknál létrejött hatalmas sorok jó kis témát jelentettek a fotósoknak, az üzemanyag körüli „hiszti” pedig a rémhírterjesztőknek volt kiváló táptalaja. Annak ellenére, hogy még nem akkora a baj, a világ megmutatta egy másik arcát, valóságosabbá vált, hogy milyen az, amikor hiánycikknek számít valamilyen addig biztosnak vélt termék. A megterhelő kihívások mellett azonban bőven volt okunk idén az örömre is, hiszen a járvány tartós megszelídülésének köszönhetően újra együtt lehettünk. Nyáron több száz esemény közül választhattunk, rengeteg kulturális és szórakoztató program állt rendelkezésünkre, a falu- és városnapok, fesztiválok, vásárok, könyvbemutatók, a szabadtéri színház előadásai és a jobbnál jobb koncertek között mindenki talált kedvére valót.
Események terén a nagyváradi Festum Varadinum és a Szent László Napok voltak a legkiemelkedőbb rendezvénysorozatok, amelyek az egész megye magyarságát megmozgatták színes programkínálataikkal. Magyar koncertektől zengett így a megyeszékhely főtere, a vár és a Körös-part is, ugyanakkor számos kiváló személyiséggel találkozhattunk könyvbemutatók és kerekasztal-beszélgetések alkalmával. Nagyvárad több rangos rendezvénysorozatnak is a helyszíne volt ezek mellett, hiszen a Szigligeti Színház szervezésében idén ismét nálunk zajlott az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozója – amivel a Nagyvárad Táncegyüttes húszéves fennállását is megünnepelte –, illetve az IDF és a HolnapUtán színházi fesztiválok is nagy sikerrel zárultak. Zenéből és filmből is jutott bőven, elismerésre méltó komolyzenei koncertek közül választhattunk, akár szabadtérit, akár beltérit. Ehhez hasonlóan a TIFF filmfesztivál keretében díjazott alkotásokat tekinthettünk meg a város több pontján.

Fotós: Alexandru Nițescu


Az egyházi események közül a legfontosabb egyértelműen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület októberi közgyűlése volt, melynek alkalmával püspökké választották a 44 éves Bogdán Szabolcsot, aki mindaddig a Szilágysomlyói Egyházmegye espereseként tevékenykedett. Történelmi jelentőségűnek számít ugyanakkor, hogy szeptemberben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a nagyvárad-újvárosi Szent László-plébániatemplomban misézett. Örömteli pillanat volt emellett, hogy megújult a váradszőllősi római katolikus plébániatemplom és környezete, hiszen a templom Nagyvárad legrégebbi római katolikus szent hajléka.

Fotós: Alexandru Nițescu


Nagyváradon a városfejlesztési projektek képezték a legfontosabb közéleti témákat, ezek közül igen nagyszabású a Gojdu-téri munkálat, ahol megkezdődött az aluljárók építése. Ez a beruházás alapvetően fogja megváltoztatni a város arculatát abban az övezetben. Igen jelentős és még le nem zárult epizódja a 2022-es évnek a népszámlálás, amely számunkra, kisebbségi magyarokra nézve különösen fontos, hiszen eredménye meg fogja határozni jogaink egy részét.
Többször is írtunk az érkörtvélyesi kisfiúról, Ölyüs Noelről és a más beteg gyermekek megsegítése érdekében szervezett segélyakciókról. Felhívtuk a figyelmet az adománygyűjtésre, az összefogás erejére, és igyekeztünk folyamatosan beszámolni az érintettek helyzetéről, állapotáról. Idén is nagy hangsúlyt fektettünk a szociális témákra, és sajnos egyre több olyan esetről kellett beszámolnunk, amikor egy orvosi kezelést vagy életmentő műtétet csak közösségi öszszefogás révén tud kifizetni a beteg. Sokat foglalkoztunk a drágulásokkal, a munkálatok miatt lezárt várossal, az olvasóink által felvetett problémáknak igyekeztünk legjobb tudásunk szerint utánajárni.
A Csillagocska Alapítvány idén ünnepelte húszéves fennállását, ennek apropóján pedig jubileumi ünnepségsorozatot szerveztek, amelyet a Csillagocska Családnap keretében nyitottak meg. Az évfordulót az alapítvány nemcsak a családnappal, hanem koncertsorozattal, gálaelőadással, könyv- és lemezbemutatókkal is megünnepelte az év során. Kiemelt esemény volt az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás is, mely idén a véradásra és az adakozásra való felhívás mellett a Petőfi-emlékév apropóján kulturális vetülettel is kiegészült.
Fájdalmas veszteséggel indította az évet lapunk sportrovata, ugyanis februárban elhunyt Szántó Zoltán, aki három évtizeden át dolgozott a nagyváradi sportélet krónikásaként. Munkáját addigi jobbkeze, Jósa Attila vette át, aki az idei helyi sportesemények közül kiemelte a Nagyvárad Aréna áprilisi megnyitóját, melyet a férfi kosárlabda All Star gálával ünnepeltek meg. A Nagyváradi CAO nyáron nevet is váltott, az idei szezontól a harmadosztályú csapat Bihar FC néven szerepel, melynek élére Kulcsár Sándort nevezték ki. A Nagyvárad Aréna több rangos eseményt is befogadott az átadása óta, de itt lelt állandó otthonra a város jelenleg első számú alakulata, a VSK U kosárlabdacsapata. Nagy reményekkel vágott neki az új idénynek a VSK vízilabdacsapata is, amely a LEN Eurokupában a legjobb nyolc között folytathatja a küzdelmeket, és arra is jó esély van, hogy hosszú évek után a bajnokságban is élen végezzen a gárda.

Fotós: Alexandru Nițescu


Biztosan akadtak olyan rendezvények, amelyekre nem sikerült eljutnunk, és olyan témák, amelyekre nem jutott idő, örömmel fogadtunk azonban minden meghívást, megkeresést, és igyekeztünk visszarázódni abba a ritmusba, amit a járvány előttről jól ismertünk. Számtalan jó kezdeményezést, tanulságos találkozást és izgalmas élményt tartogatott a 2022-es év, amelyekre a nehézségek ellenére is meleg szívvel tudunk viszszaemlékezni. Ezekből erőt merítve vágjunk hát neki 2023-nak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában