Helyi közélet

2022.12.04. 15:49

Adventi vásár zajlott a székesegyház előtti téren

A nagyváradi egyházmegye különböző vidékein élő közösségek népesítették be szombat délután a székesegyház és a püspöki palota előtti teret, hogy az általuk készített kézműves termékeket jótékonysági célra kínálják fel, a Szent Vince Társaság gyermekmentő szolgálatának támogatására.

Forrás: Facebook/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Ciucur Losonczi Antonius

Kellemes, késő őszies időben zajlott az adventi vásár, melyet a járvány miatt két alkalommal nem lehetett megszervezni. A rendezvény mintha új lendületet kapott volna, annál is inkább, hogy az eddigieknél sokkal több kiállító volt jelen.

 

Mindamellett, hogy a résztvevők az adományaikkal egy nemes célt támogattak, számukra az ajándékozás gesztusa vált hangsúlyossá, illetve a hétköznapok megszokottságából kilépve, a karácsony felé vezető úton embertársaikhoz is közelebb kerülhettek. A közös készülődés az ünnepre és az alkotás öröme ugyanis még inkább összekovácsolja a közösséget. A különböző anyag-, szín- vagy ízvilággal bíró és szépen csomagolt termékek pedig valószínűleg többet jelentettek egyszerű ajándéktárgyaknál, hiszen bennük a kreatív szeretet apró gesztusai öltöttek testet.

 

Böcskei László megyés püspök Isten ajándékának nevezte, hogy két évnyi szünet után ismét együtt lehetnek, s adventi hangulatban élhetik meg a készülődés szép élményét. Találkoznak, s gondolnak azokra is, akik önakaratukon kívül nem tudtak eljönni. Megmutatkozott az együttérzés, az egymásra figyelés, s ez is az ünnepre való ráhangolódás egyfajta megnyilvánulása. Újdonságként az idén elég sok plébánia volt képviselve, az érmihályfalvi, a kárászteleki, a hegyköztótteleki, a tasnádi, a Katalin-telepi, a székesegyházi, a krasznai, a királydaróci, a bihari, a köröstarjáni, a szalacsi, a szilágysomlyói, a váradolaszi, a várad-újvárosi, a szentjobbi, az éradonyi, az érsemjéni, a székelyhídi, a margittai, a bodonosi, valamint a püspöki hivatal alkalmazottainak a közössége. Hozzájuk csatlakozott a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, az egyházmegyei Caritas Catolica, a Bonitas iskola, az apácanővérek, Az Élet Autizmussal Egyesület, Az Élet Kenyere Közösség, a Neokatekumenális Út Közösség és a Segítő Szűz Máriáról Nevezett Egyházmegyei Erdészeti Hivatal.

 

Különböző csoportok is megörvendeztették szolgálatukkal a jelenlevőket, őket Bíró Éva és Balogh Attila konferálták fel. A fellépők: a Szent László Líceum kórusa, a bodonosi hittanosok, a Barátok IFI, a Szent Angéla Ház gyermekei, a kárászteleki hittanosok, a Neokatekumenális Út Közösség, a Bonitas közössége, valamint a Szent Cecília Gyermekkórus. Egy adott pillanatban pedig, főleg a gyermekek nagy örömére, a Mikulás is tiszteletét tette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában