Parkolás

2022.11.16. 18:28

Ezentúl a járdáról is elszállíthatják a szabálytalanul parkoló autókat

Immár a járdáról is elszállíttathatja a rendőrség a szabálytalanul parkoló autókat, miután Klaus Iohannis államfő kedden kihirdette az erről szóló törvénymódosítást.

Fotó: Nagy Noemi

ERDON/MTI

Nagyváradon is rengeteg kellemetlenséget okoznak, főként a gyalogosok körében, a járdára parkoló autók, amelyeket kerülgetni kell. Az idős emberek, kisgyerekes, babakocsis családok, fogyatékkal élő személyek sokszor az úttestre kényszerülnek a szabálytalan parkolások miatt. Az Oradea City Report alkalmazáson keresztül is rengeteg panasz érkezik az illetékesekhez, viszont eddig a rendőrség keze meg volt kötve. Ezen a helyzeten változtat a kedden kihirdetett törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a járdáról is elszállítsák a szabálytalanul parkoló gépkocsikat. A KRESZ ugyanis eddig úgy rendelkezett, hogy a rendőrség csak az úttesten szabálytalanul parkoló autókat vitetheti el. Most törölték a jogszabály szövegéből az úttest szót, így a rendelkezés hatályát kiterjesztették a járdára is. A rendőri intézkedés nyomán az önkormányzati, vagy útkarbantartó hatóságok feladata az autó elszállítása és tárolása. A törvénymódosítást Cătălin Drulă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kezdeményezte még 2019-ben, mivel aggasztó és széles körben elterjedt jelenséggé vált a járdára való parkolás. „Voltak olyan súlyos esetek is, amikor a tűzoltók nem tudtak eloltani egy tüzet a szabálytalanul parkoló járművek miatt” – nyilatkozta Cătălin Drulă a Mediafaxnak.

Romániában egy 2016-ban elfogadott kormányhatározat részletezi a tilosban parkoló autók elszállíttatásának módját. Eszerint ezt csak rendőr kezdeményezheti, akkor, ha a járműben senki nem ül. Az elszállított járművek őrzésére használt, elkerített területen pedig a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, hogy a tulajdonos kiválthassa a gépkocsit, miután kifizette a közlekedési bírságot és az elszállítás költségeit. A közterület-fenntartót anyagi felelősség terheli, amennyiben a jármű az elszállítás vagy raktározás során megsérül. A jelenleg hatályos szabályok szerint járdán csak akkor parkolhatnak autók, ha a burkolaton felfestés jelzi ezt a lehetőséget, legalább egy méter széles hely marad a gyalogosoknak, és az autó nem akadályozza a járműforgalmat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában