Megelőzés

2022.11.25. 08:47

A nők elleni és a családon belüli erőszak ellen küzdenek

A nők és a családon belüli erőszak megelőzése és felszámolása volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a Nőszervezet elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Először arról számolt be Biró Rozália, hogy a Képviselőház külügyi szakbizottságának elnökeként hétfőn konferenciát szervezett a parlamentben, partnerségben több civil szervezettel. Ennek apropóját az adta, hogy 22 évvel ezelőtt fogadta el az ENSZ Biztonsági Tanácsa a nőkről, a biztonságról és a békéről szóló 1325. számú Határozatát. Ennek nyomán 103 állam, köztük Románia nemzeti cselekvési tervet dolgozott ki. Ötvenhárom százalékuk (Románia nem) pénzügyi forrásokat is rendelt a benne leírtak megvalósítására, 70 dokumentumban pedig kiemelt szerepet szánnak a civil szférának. Nálunk a honvédelmi minisztérium először 2014-ben bocsájtott ki egy cselekvési tervet azzal a szándékkal, hogy több nő szolgáljon a hadseregben, majd 2020-ban következett egy újabb. Ez a 2020 és 2025 közötti időszakra vonatkozik, egy alapos munka, a parlamenti szakbizottságok tagjait és a civil élet képviselőit szólítja meg, magyarázta Biró Rozália. Megjegyezte: amúgy a honvédelmi minisztériumban közel 24 százalékban dolgoznak nők, a külügyminisztériumban pedig 47 százalékban, ami jónak mondhatóak, ha a törvényhozáshoz viszonyítjuk, ahol a nők csupán 17 százalékban vannak jelen. Mindazonáltal erősíteni kell a párbeszédet a kormány, a parlament és a civil szervezetek közt annak érdekében, hogy minden területen valós esélyegyenlőségről beszélhessünk. „Az erőszak bármilyen formája megengedhetetlen, mindent meg kell tennünk, hogy felszámoljuk életünk összes területéről. Szolidaritás és közös cselekvés szükséges mindehhez, elsősorban a nők között – ez volt a konferencián lezajlott párbeszédek következtetése”, idézte fel a történteket Biró Rozália.
November 25-e a nők elleni erőszak kiküszöbölésének a világnapja, ezért szerdán ebben a témába politikai nyilatkozatot tett a képviselőházban Biró Rozália. Beszédében többek közt kiemelte, hogy november 25. és december 8. között fog zajlani a 16 akciónap a nők elleni erőszak felszámolásáért, melynek keretében az RMDSZ nőszervezete folytatja a 2017-ben kezdeményezett NEEEM! kampányát, együttműködésben a csíkszeredai Áradat Egyesülettel. Az évek során 12 megyében közel 70 oktatási intézménybe eljutva körülbelül 10.000 személyt szólítottak meg. A tervek szerint idén több mint 2000 kedvezményezettel szeretne dialógust folytatni 10 szakember.
Elhangzott a sajtótájékoztatón az is, hogy közgyűlést tartott a múlt héten az Európai Néppárt (EPP), melynek nőszervezetének (EPPW) elnökeként Biró Rozália a felszólalásában a családokra és az emberekre való odafigyelést emelte ki, illetve a nők minél teljesebb bevonását a különböző politikai testületekbe, döntéshozatalokba. Ugyanakkor az EPPW Kolozsváron megtartott Őszi Akadémiáján megfogalmazott állásfoglalását is bemutatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában