Nemzeti gyásznap

2022.10.06. 07:47

Tisztelgés az aradi vértanúk emléke előtt

BN-összeállítás 

A Magyar Polgári Egyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt idén is megrendezi hagyományos megemlékező ünnepségét Nagyváradon a tizenhárom aradi vértanú kivégzésének évfordulóján. A tervezett program szerint 2022. október 6-án, csütörtökön 15.30 órától koszorúzás lesz Nagysándor József emléktáblájánál az egykor a honvédtábornok nevét viselő belvárosi utcában (ma str. Aurel Lazăr). Ezt könyvbemutató követi 16 órától a közeli Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében (Ezredévi emléktér, ma P-ţa Libertăţii). A nemrég Magyarországon megjelent mű dr. Fleisz János történészprofesszor munkája, címe: Nagysándor József tábornok, „a magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve”. A kötetet méltatja dr. Velkey Ferenc egyetemi docens (Debreceni Egyetem történelmi intézete). 17 órakor kezdődik a megemlékezés Szacsvay Imre szobránál. Rövid beszédet mond Csomortányi István, az EMNP elnöke. Szavalattal Firtos Edit és Szabó Eduárd színművészek szolgálnak, dalos műsort a Váradi Dalnokok adnak elő. A koszorúzás és tisztelgés a Himnusz eléneklésével ér véget. 

Tisztelet a mártíroknak 

A korábbi évek hagyományaihoz híven október 6-án a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezete, a történelmi magyar egyházakkal és a nagyváradi magyar civil szervezetekkel közösen, az idén is megemlékezik a tizenhárom aradi vértanúról. Az ünnepi megemlékezés az alábbi program szerint zajlik: 17 óra – Ökumenikus igeliturgia a Szent László római katolikus templomban; 18 – Megemlékezés és koszorúzás Nagysándor József emléktáblájánál. „Mindenkit tisztelettel és szeretettel várunk rendezvényeinkre” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott, Szabó Ödön ügyvezető elnök által jegyzett meghívóban. 

Margitta megyei jogú város RMDSZ szervezete, történelmi egyházai, civil szervezetei és a Horváth János Elméleti Líceum az aradi vértanúk kivégzésének emléknapján – nemzeti gyásznapunkon – megemlékeznek a 13 mártír tábornokról. A megemlékezésre 2022. október 6-án kerül sor, melyre várnak minden érdeklődőt. Az esemény programja: 18 óra – Ökumenikus istentisztelet a református templomban, a Horváth János Elméleti Líceum ünnepi műsora; 19.15 óra – Fáklyás felvonulás a Jókai-szoborig; 19.40 – Koszorúzás és ünnepi beszédek, versek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában