Emlékezés

2022.10.06. 21:20

Megkoszorúzták Nagysándor József váradi emléktábláját a nemzeti gyásznapon

A Bihar megyei RMDSZ fő szervezésében megemlékezés és koszorúzás zajlott október 6-án kora este, a nemzeti gyásznapon Nagysándor József váradi emléktáblájánál. Beszédet mondott Biró Rozália parlamenti képviselő és Demeter Katalin konzul. Műsorral szolgáltak a Szacsvay Imre Általános Iskola és a Művészeti Líceum diákjai.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Az egybegyűlteket Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese köszöntötte.

Fotós: Alexandru Nițescu                                                                                                                                                                                                                                                            

Demeter Katalin, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja a beszédében úgy fogalmazott: az aradi 13 hétköznapi hős volt, póztalan természetességgel, személyes példájukkal vezették a rájuk bízottakat és az utolsó pillanatig gondoskodtak róluk. Amikor pedig eljött az idő, tiszta lelkiismerettel, bátran néztek a szeme közé a halálnak. Magyarok voltak, de milyen furcsa és különös magyarok, hiszen közülük többen nem is tudtak magyarul. Nemcsak az állampolgárság, a kultúra vagy a hagyományok tették őket magyarokká, hanem magyarokká lettek azáltal, hogy életük utolsó percéig dolgoztak, harcoltak és meghaltak azért a közösségért, amit magyar nemzetnek nevezünk. És magyarokká váltak azáltal is, hogy mindhalálig teljesítették az esküjüket, melyet a magyar alkotmányra tettek. Emberek voltak, akik, amikor kellett, meg tudtak halni a hazáért. Nem futamodtak meg a szabadságért vívott harcukban, áldozatuk pedig szívszaggató, keserű és megalázó volt ugyan, de nem értelmetlen. Nemcsak azért, mert imáinkban emlegetjük az ő neveinket, hanem azért is, mert minket, késői utódokat felemel mindaz, amit cselekedtek. Az ügy, amiért harcoltak, végül győzött – ezért újra és újra emlékeznünk kell mindarra, amit gróf Batthyány Lajos és a tábornokok véghez vittek. Nem csak az aradi reggelre, hanem az útra, melyet addig bejártak. Fel kell emelnünk a tekintetünket rájuk, hogy újra és újra lelkesítsen az ő példájuk, és hogy megállapítsuk: így érdemes, mert így is lehet, sőt, így kell élni, közölte a diplomata.

 

Biró Rozália parlamenti képviselő szerint nem szabad elfelejtenünk, hogy az emlékezés a múltról, a jelenről és a jövőről szól. A múltról, hisz történelmünk egyik fájó eseményét idézzük fel október 6-án, a jelenről, mert bennünk tovább élnek azok az értékek, eszmék, amelyeket a szabadságharcosok képviseltek, és a jövőről is, mert tetteink meghatározzák jövőnket. Örök igazság az is, hogy elődjeinknek köszönettel tartozunk, utódainknak pedig hatalmas felelősséggel. Az aradi tizenhármak hősök voltak, mert mindazt, amit tettek, nem önös érdekből cselekedték. Igazságért kiáltottak a magyar nép nevében, a magyar szabadságért harcoltak, és bár csak négyen voltak született magyarok, de ez nem számított: a Kárpát-medence népeit egységesen jelenítették meg, egymással összefogva küzdöttek az utolsókig, tartottak ki a szabadság eszméje mellett. Merítsünk tehát erőt abból, amit a szabadságért harcolók embertársaikért, a kitűzött eszmékért áldoztak. És látva az ő áldozatukat, tegyük fel magunkban a kérdést: mit gondolunk, mit gondolhatunk magunkról? Természetesen nekünk, nagyváradi magyaroknak 2022-ban nem kell hozzájuk hasonló áldozatot hoznunk. Áldozatot nem, de erőfeszítést igen, hangsúlyozta a politikus.

 

A megemlékezésen közreműködtek még: a Szentjobbi Hagyományőrző Huszáregyesület, a 94. számú I. Rákóczi György cserkészcsapat és a Tarfan fúvószenekar.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában