Konferencia

2022.10.06. 07:55

Körvonalazódik a Nagyvárad és Krakkó közötti kulturális együttműködés terve

Sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ nagyváradi székházában szerdán Biró Rozália parlamenti képviselő. A téma a Közép-Európai Kezdeményezés nevű regionális szervezet kulturális bizottságának Krakkóban rendezett konferenciája volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Arról számolt be a sajtótájékoztatón Biró Rozália, hogy tizenegy állam volt képviselve a konferencián, a fő témát pedig az ukrajnai háború képezte abból kiindulva, hogy ez nem „csupán” emberáldozatokat követel, hanem a kulturális örökséget is veszélyezteti. A jelenlevők megállapították, hogy felkészületlenül érte őket a fegyveres konfliktus, hiszen több mint hetven éven keresztül, a jugoszláviai eseményeket kivéve, béke honolt Európában. A házigazdák egy prezentációval készültek, amelynek során kiderült, hogy Krakkó polgármesteri hivatala – partnerségben szakemberekkel és a civil társadalom képviselőivel –, már harminc évvel ezelőtt kidolgozott egy kulturális örökségvédelmi stratégiát. Ezt időnként aktualizálják, de tulajdonképpen ennek alapján dolgoznak napjainkban is. Biró Rozália követendő példának nevezte a lengyelek hozzáállását, a következetességüket, ahogyan óvják, felújítják és népszerűsítik a kulturális értékeiket. Azt mondta: javasolni fogja a nagyváradi önkormányzatnak, illetve Florin Birta polgármesternek, hogy vegye fel a kapcsolatot a krakkóiakkal, és működjenek együtt e téren.

A tanácskozáson amúgy jelen volt egy ukrán delegáció is, mely azt javasolta a bizottsági tagoknak: kössenek partneri megállapodásokat a KEK-tagállamok városai hasonló nagyságú ukrán települések helyhatóságaival; vállaljanak szerepet a kis- és közepes vállalkozások, de akár a nagyobb magáncégek is Ukrajna újjáépítésében, például fiókegységek létesítésével, vagy az ukrán tőke bevonásával. Ezen kívül az oktatási kérdésekben is próbáljanak kooperálni a felek. Elhangzott továbbá az is, hogy kiszámíthatatlan a háború végkimenetele. Természetesen mindenekelőtt az emberéletek a fontosok, de a kulturális örökségre is oda kell figyelni. A műkincseket, műtárgyakat ki lehet menekíteni, de az épületeket, műemlékeket nem. Hosszabb távon pedig azon is el kell gondolkodni, hogyan lehet majd ezeket restaurálni, felújítani. Egy szeptember 19-i UNESCO-kimutatás szerint egyébként Ukrajna azon térségeiben, ahol háborús cselekmények zajlanak, 81 egyházi épület, 13 múzeum, 36 történelmi ingatlan, 35 kulturális intézmény, 17 műemlék és 10 könyvtár rongálódott meg részlegesen vagy semmisült meg teljesen, magyarázta Biró Rozália. Megjegyezte: azt javasolta a tanácskozáson, hogy egy záródokumentumban rögzítsék azt, hogy szolidárisak az ukrán néppel és a KEK-tagok nyitottak az együttműködésre.

 




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában