Electrica

2022.10.18. 08:29

Hatalmas összegű korrekciós villanyszámlák

Jönnek a korrekciós számlák, és többen horribilis összegeket kell kifizessenek azok után, hogy hónapokig senki nem olvasta le a fogyasztásmérőjüket. Egyesek úgy vélik, hogy szándékosan hozzák őket abba a helyzetbe, hogy a mai árakon fizessék meg a hónapokkal ezelőtti fogyasztást, amikor még olcsóbb volt az áram. Az Electrica Furnizare azt írja, hogy a korrekciós számlákon nem a mostani áron, hanem a számlázási időszakban érvényes tarifán számlázzák ki a fogyasztást.

Pap István

Egyre többen panaszkodnak Bihar megyében arra, hogy több ezer lejes villanyszámlát kell kifizessenek azok után, hogy hónapokig senki nem olvasta le a villanyórájukat. Az ebihoreanul portál számolt be arról, hogy egy Nagyvárad mellett lakó férfi szeptemberben két számlát is kapott, amelyek a tavaly decembertől idén júliusig tartó időszak fogyasztásának korrekcióját foglalták magukban, és több mint kétezer lej kifizetésére kötelezik. A férfi elmondása szerint családja nem nagy áramfogyasztó, lakásukban van két tévé, hűtőszekrény, elektromos sütő, mosó- és mosogatógép, számítógép és körülbelül tíz villanykörte. Egy nagyürögdi nő még kilátástalanabb helyzetről panaszkodott a sajtónak: 6.068 lejes számlát kapott szeptember 23-án az Electrica Furnizaretól, amelyben a június 3. és szeptember 1. között elfogyasztott 2.952 kilowattórát számlázták ki neki. A nő azt mondja, hogy a nyár folyamán becslések alapján fizette a havi villanyszámláját, és „most több mint 6000 lejjel találom magam szemben a már kifizetett hónapok után”. Egy másik polgár amiatt panaszkodott, hogy június óta nem kapott villanyszámlát, holott a szolgáltató szerződésben kötelezte magát arra, hogy havonta leolvassa a fogyasztásmérőt, emiatt most ő is egyszerre kell kiadjon egy nagyobb összeget a számla kiegyenlítésére.

Daniela Hora, az Electrica Furnizare nagyváradi kirendeltségének igazgatója az ebihoreanulnak azt mondta, hogy azokhoz jutnak el késve a korrekciós villanyszámlák, akiknek az elmúlt évben a havi átlagfogyasztása meghaladta a 300 kWh-t, mert ők nem részesülnek az árkorlátozás kedvezményében, és az ő fogyasztásuknak a kiszámolása zajlik ebben az időszakban.
Az üggyel kapcsolatos írásos megkeresésünkre az Electrica Furnizare cég azt válaszolta, hogy a korrekciós számla az ügyfél reális fogyasztását tünteti fel, amelyet a fogyasztásmérő óra leolvasása után állapítanak meg. Azokban a hónapokban, amikor nincs óraleolvasás, az ügyfél a szolgáltatóval közösen megállapított becsült fogyasztás összegét fizeti ki havonta. A korrekciós számla a becsült fogyasztás és a reális fogyasztás közötti különbözetet tartalmazza, és amennyiben az ügyfél az adott időszakban többet fogyasztott, mint amennyi a becsült fogyasztása volt, akkor a korrekciós számlán ennek a pluszfogyasztásnak az összege szerepel. A válaszban az Electrica Furnizare azt írja, hogy a törvény értelmében a regionális áramszolgáltatónak maximum háromhavonta le kell olvasnia a fogyasztásmérőt. Mint az a fenti példákból is kiderül, ennek a törvényi kötelezettségnek a vállalat nem minden esetben tesz eleget.

Árkompenzáció

A vállalat korábban azt közölte, hogy a korrekciós számlák kiküldése azért késett, mert gyakoriak voltak a törvénymódosítások, ezért újra kellett számolni a fogyasztásokat, ugyanakkor a számlázási informatikai rendszerben is végre kellett hajtani a szükséges változtatásokat. Mint ismeretes, az állam tavaly télen a fogyasztás nagyságától függetlenül minden fogyasztónak kompenzálta a számlák árát, idén április óta azonban, a 27/2022. számú sürgősségi kormányrendelet alapján már csak azok a fogyasztók részesültek kompenzációban, akiknek havi fogyasztása 2021-ben nem haladta meg a 100 kWh-át, ők 0,69 lej/kWh áron fizették a fogyasztást, illetve akiknek a fogyasztása 100,01 és 300 kWh között volt, nekik 0,80 lej/kWh áron számlázott az Electrica Furnizare. Mindazok, akik tavaly havonta 300 kWh-nál több áramot fogyasztottak, piaci áron fizettek. A szeptember 1-én hatályba lépett 119/2022 számú sürgősségi kormányrendelet csökkentette a kompenzációra jogosultak körét, és már csak azok az ügyfelek fizetik a maximált árakat, akik tavaly havonta legfeljebb 255 kWh áramot fogyasztottak.

Jogosultság

Az Electrica Furnizare lapunknak elküldött tájékoztatójában hangsúlyozza, hogy a korrekciós számlákat nem a mai áron, hanem a fogyasztási időszakban érvényes tarifán számlázza ki, és amennyiben az ügyfél árkompenzációra jogosult, akkor a számlán is a kedvezményes díjszabás szerepel. Az Electrica Furnizare szerint el lehet kerülni azt, hogy nagy különbség halmozódjon fel a reális és a becsült fogyasztás között, ha az ügyfelek havonta leolvassák a fogyasztásmérőt, és az adatokat közlik a vállalattal a folyamatosan hívható 0800.800.048 zöld számon. A cég elismeri, hogy a mostani időszakban nagyon sok igényt és kérést kell feldolgozzon, ezért azt javasolja az ügyfeleknek, hogy a telefonos szolgálat mellett, vagy inkább helyett kérdéseikkel, problémáikkal keressék fel a MyElectrica honlapot vagy mobil applikációt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában