Püspökválasztás

2022.10.21. 09:58

Frissítve: Bogdán Szabolcs a KRE megválasztott püspöke

Bogdán Szabolcs lett a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megválasztott püspöke. A KRE közgyűlése 54 szavazattal választotta meg a szilágysomlyói esperest a következő hatéves időszakra.

Forrás: Szilágysági Szó

Ciucur Losonczi Antonius

A pénteken 10 órakor kezdődött istentiszteleten Gellén Sándor nagybányai esperes hirdette az igét Ézsaiás próféta könyvének 40. része 27-től 31-ig terjedő versei alapján. Párhuzamot vonva Isten választott népének akkori és a mi helyzetünk közt, prédikációjában hangsúlyozta: Isten munkálkodik, még akkor is, ha néha az akarata ellen harcolunk; az Úr értelme kifürkészhetetlen; örökkévaló Isten az Úr. „Ha változunk, és Isten kezébe tesszük az életünket, akkor Ő megsegít, megáld és lesz erőnk ahhoz, hogy Vele az oldalán győztes csatát vívjunk‟ - fogalmazott a tiszteletes.

A jelenlevőket Csűry István püspök köszöntötte, azt kérve, hogy békességben távozzanak majd, ezután pedig Bara Lajos főgondnok nyitotta meg a közgyűlést, azt kívánva, hogy bölcsen kezeljék a versengést.

A számbavétel, a megbízólevelek átadása és a szavazószámláló bizottság tagjainak megválasztása után a rövid bemutatkozásokkal folytatódott a közgyűlés.

Bogdán Szabolcs elmondta magáról, hogy 44 éves, hat gyermek édesapja. Huszonegy éve szolgál lelkipásztorként, nyolc éve Krasznán. Az idén újraválasztották a Szilágysomlyói Egyházmegye esperesének. Megköszönte, hogy nagyszámú jelölést kapott, és hangsúlyozta, hogy fontos számára a csapatmunka. Programjából célként kiemelte, hogy mindennek a Szentírás kell legyen az alapja, és Krisztus az egyház feje. Ugyanakkor, szerinte azt az irányvonalat kell követni, hogy minél többen ott legyenek az üdvözültek seregében, és ennek eszköze az evangélium, Isten igéjének követése.

Bogdán Szabolcs szilágysomlyói esperes

Forró László kifejtette, hogy nős és három gyermek édesapja. Kijelentette: mindent egyetlen célnak, Krisztus követésének és az evangélium hirdetésének kell alárendelni. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a református egyház egy intézményesült egyház, amely a környező világba van beágyazva. Egyedül Istené a dicsőség, hangsúlyozta, azt kívánva, hogy a közgyűlés tagjainak legyen meg a kellő bölcsessége, és tényleg Isten akarata érvényesüljön.

Forró László jelenlegi püspökhelyettes

Csűry István leköszönő püspök megköszönte mindenki jóságát, szeretetét. „Szép munka volt, de ideje átadni a stafétát” - fogalmazott. Kijelentette, hogy a következő hetekben igyekszik bemutatni a „fontos embereket” az utódjának. Arról is beszélt, nem szereti a konfliktusokat, de ha belekeveredik, hite és tudása szerint igyekszik megvívni a harcát. 

Csűry István leköszönő püspök

Egyetlen érvénytelen szavazat sem volt, a 103-ból Bogdán Szabolcs 54, Forró László 49 szavazatot kapott, így Bogdán Szabolcs lett a megválasztott püspök. Főgondnok Bara Lajos maradt 57 szavazattal. Generális direktornak Rácz Ervin Lajost választották meg 61 szavazattal. Dénes István Lukácsot 58 szavazattal lelkészi főjegyzőnek, Kánya Zsolt Attilát lelkészi jegyzőnek választották meg. A fellebbezési időszak október 22. és november 5. között tart. 

Az egyházkerület új vezetőségének egy része (balról jobbra): Módi József katekétikai előadó, Dénes István Lukács főjegyző, Bogdán Szabolcs János megválasztott püspök, Csűry István leköszönő püspök, Rácz Ervin Lajos generális direktor, Vékony Zsolt ifjúsági előadó.
Forrás: Facebook/Rácz Ervin Lajos

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában