Választó közgyűlés

2022.10.20. 19:18

Püspököt választ a Királyhágómelléki Református Egyházkerület pénteken

Választó közgyűlést tart pénteken a Királyhágómelléki Református Egyházkerület a nagyvárad-újvárosi templomban. Ketten pályáznak a püspöki tisztségre: Forró László jelenlegi püspökhelyettes, hegyközkovácsi lelkész és Bogdán Szabolcs szilágysomlyói esperes.

Erdon-összeállítás

Bogdán Szabolcs 1978. augusztus 24-én született Zilahon. Az I–VIII. osztályt Szilágypaniton végezte, majd a Kolozsvári Református Kollégium diákja lett. A Harangszó gyülekezeti lap mellékletében olvasható bemutatkozó írásában úgy fogalmaz: a középiskolai évei alatt érzett először vonzódást a lelkipásztori szolgálat irányába. Így lett, Isten akaratából, 1996-ban a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet hallgatója. 2001-ben fejezte be egyetemi tanulmányait, s kezdte el segédlelkészként a szolgálatot Szilágyszentkirályon. Segédlelkészi évei után Szilágyborzáson szolgált 11 évig, innen hívta meg a Krasznai Egyházközség, ahol nyolc éve szolgál. 2016-ban a Szilágysomlyói Egyházmegye esperesi szolgálatával lett megbízva, mely tisztségre az idén újraválasztották. Hálával tekint vissza az esperesi szolgálat éveire, mely, az Úrnak és a szerető, odaadó munkatársaknak köszönhetően, mind lelki, mind pedig anyagi vonatkozásban számos gyümölcsöt termett. 22 éve él boldog házasságban feleségével, Ilonával. Házasságunkat eddig Isten hat gyermekkel áldotta meg: Gergő (20 éves), Benedek (15 éves), Mária (12 éves), Sára (10 éves), Rebeka (6 éves) és Mózes (2 éves). Legnagyobb fiuk a Kolozsvári Teológiai Intézet II. éves hallgatója, a többiek a krasznai tanintézményekben tanulnak. Forró László Székelyudvarhelyen született 1970. április 30-án. Iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, 1990-ben érettségizett. Meghatározó élménye volt a helybéli református gyülekezethez való tartozása, illetve az 1989-es forradalom és rendszerváltás idején a helyi szerepvállalása. 1990-ben felvételizett a kolozsvári Teológiára. 1995–96-ban segédlelkészi szolgálatot végzett a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközségben. 1997–98 között helyettes lelkész volt a Zilah-Ligeti Református Egyházközségben. 1998–2010 között közigazgatási tanácsosi szolgálatot végzett. „Sok szempontból emlékezetes marad. Ez időszak a belső egységért és a közéleti tisztaságért folytatott kemény harcok időszaka. Tőkés László püspök mellett voltam”, fogalmazott. 2001-ben megválasztották a Hegyközkovácsi Református Egyházközség rendes lelkipásztorává. A 21 éve tartó szolgálata idején felújították a templomot, a parókiát, átvették és felújították a művelődési házat. Jelentősen sikerült gyarapítani a gyülekezet vagyonát. 2010–2015 között a KREK Igazgatótanácsa megbízta a református kórház ügyének elmozdításával. 2016–2022 között egyházkerületi főjegyzői szolgálatot teljesített. Ezen kívül ugyanakkor kezdeményezte és megszervezte a Ref500-t és a KRE100-t.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában