Könyvbemutató

2022.10.31. 18:50

Berettyóújfaluban is bemutatták a Nagysándor Józsefről szóló új kötetet

A Művelődés hete – Tanulás ünnepe 2022 rendezvénysorozat keretében, 2022. október 26-án Berettyóújfaluban is bemutatták dr. Fleisz János nagyváradi történész Nagysándor József tábornok, „A magyar függetlenségi gondolat egyik legkövetkezetesebb híve” című kötetét.

BN-összeállítás

A helybeli Nadányi Zoltán Művelődési Házban megszervezett bemutató előtt Porkoláb Lajos, a Bihari Népfőiskola vezetője köszöntötte a jelenlévőket és beszélt a rendezvénysorozat jelentőségéről. Ezután Kiss László, a helyi Népfőiskola tagja mutatta be a Nagysándor Józsefről szóló monográfiát. Ebben kiemelte főleg Nagysándor családi viszonyait, rokonaival való kapcsolatát és szerelmét. Kitért a Nagysándor Józsefről közölt jellemzésekre is, amelyek legtöbbje kedvező színben jelenítette meg az aradi vértanút.

 

Ezután a szerző, dr. Fleisz János egyetemi tanár ismertette a már azelőtt Debrecenben és Nagyváradon bemutatott kötet létrejöttének körülményeit. Elmondta, hogy a késztetést a könyv megírásához az adta, hogy Nagysándor József Nagyváradon született, illetve, hogy a legfontosabb ütközetét Debrecenben vívta. 2004-ben – elsőként az aradi vértanúk közül – Nagysándorról írt már egy monográfiát, de most közel két évtized elteltével a sok időközben előkerült dokumentum és kutatási eredmény miatt lényegében egy teljesen új kötetet kellett létrehozni. Az ismert körülmények, illetve a források beszerzésének a nehézségei miatt a kötet megjelenése késett, de így is a budapesti Line Design Kiadó Aradi vértanúk sorozatának a 9. köteteként jelent meg. Fleisz János röviden ismertette a könyvben található új eredményeket és következtetéseket is. Külön kiemelte, hogy a könyv egyik fő célja, hogy megőrizze Nagysándor emlékét, értéke pedig elsősorban abban rejlik, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a magyarság példát kapjon a nemzeti érdekért és a szabadságért való hősies, önfeláldozó helytállásból. Ezután beszélgetésre került sor, majd a rendezvény utolsó részében megemlítették és röviden ismertették a szerző idén májusban megjelent, Nagyvárad gazdasága 1900-1950 című kötetét is. A jó hangulatú esemény dedikálással ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában