Beruházás

2024.04.29. 14:23

Aluljáró-építés buszvásárlással

Uniós finanszírozást kér a nagyváradi önkormányzat a Körös áruház és a vasúti főpályaudvar előtti terek rendezésére, ezekkel együtt pedig húsz elektromos autóbusz vásárlására.

Forrás: PMO

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén futószalagon fogadták el az uniós finanszírozásra előkészített projekteket. Ezek közé tartozik az a két előterjesztés is, melyek egyike a Körös áruház előtti tér átépítésére és ezzel együtt tíz elektromos autóbusz vásárlására, a másik pedig a nagyállomás előtti tér átépítésére és szintén tíz elektromos busz vásárlására vonatkozik. A helyi tanács egyhangúlag jóváhagyta azt, hogy ezeket a projekteket benyújtsák finanszírozásra az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. Mint arról korábban már beszámoltunk, mindkét említett térre közúti aluljárókat tervez építeni a város, a műszaki tervek már korábban elkészültek, és hamarosan elkezdődhetnek a közbeszerzési eljárások, míg a buszvásárlások tekintetében a tenderek folyamatban vannak és hamarosan lezárulnak. A két projekt becsült értéke 283.262.270 lej, amiből a megpályázható összeg 164.600.348 millió lej. A Körös áruház átalakítása és tíz busz vásárlása mintegy 134.488.000 lejbe fog kerülni, a másik térfelújítási és buszvásárlási projekt értéke pedig 148.774.000 lej.

Az első projekt a Sztaroveszky/Magheru út, a Fő utca és a Kórház/Pasteur utca kereszteződésének átépítésére vonatkozik. Itt a Sztaroveszky út–vasútállomás irányába épül egy közúti aluljáró, míg a felszínen megnagyobbítják a gyalogos övezeteket, ugyanakkor bicikliutakat is kialakítanak. Ugyanennek a projektnek a keretében újítják fel a Sztaroveszky úton a tömbházak által közrezárt kis teret is, korszerűsítik a busz- és villamosmegállókat, felújítják a közműhálózatokat. Szemetesládákat, padokat, biciklitartókat helyeznek majd ki, kicserélik a villany- és a villamoskábel-tartó oszlopokat. A menetirányonként egysávos közúti aluljáró hossza a fel- és lehajtókkal együtt 340 méter lesz, a villamosok az út közepén a felszínen haladnak majd (korábban volt egy elképzelés, hogy a villamosokat is az aluljáróba terelik – szerk. megj.), ugyanakkor a felszínen is lesz menetirányonként egy-egy közúti sáv.

Forrás: PMO

A másik projekt az előző térbeli folytatása, hiszen a Fő utca azon szakaszának modernizálására vonatkozik, mely a Petőfi parktól a nagyállomásig tart. Ennek a projektnek a keretében is épül egy közúti aluljáró a főúton a nagyállomás előtti övezetben. Az autóforgalmat tehát a föld alá terelik, míg a villamos- és buszforgalom a felszínen zajlik majd. Ugyanennek a projektnek a keretében építik át a nagyállomás előtti teret is, amely a leendő aluljáró feletti részen gyalogos övezet lesz, mellette pedig intermodális személyszállítási csomópontot alakítanak ki, ugyanis itt találkozik majd a vasúti, a villamos-, a regionális és a helyi buszforgalom, illetve taxiállomás is lesz ott. Szintén ennek a projektnek a keretében újítják fel a Fő utca járdáit és közútját, a villamos- és buszmegállókat, mindemellett kukákat, padokat, biciklitartókat helyeznek majd ki, kicserélik a villany- és a villamoskábel-tartó oszlopokat. A nagyállomás előtt épülő közúti aluljáró hossza 566 méter lesz a le- és felhajtókkal együtt, a föld alatti aluljárórész pedig 380 méter hosszú.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában