One Night Gallery

2022.09.26. 15:13

Újmédia-művészet bemutató a váradi várban

BN-összeállítás

Nagyváradon először tartanak újmédia-művészet bemutatót, mely kombinálja a művészi önkifejezést a legújabb digitális technológiákkal. Az One Night Gallery (Galéria egy éjszakára) elnevezésű sajátságos kiállítást idén először Bukarestben (június 18.), majd Konstancán (július 30.) rendezték meg, október 1-jén pedig a váradi vár ad majd helyet neki 19.30 és 23 óra között. A mostani kiállításra a Les Ateliers Nomad stúdió művészei hozzák el installációikat, melyekkel látványos, interaktív játéktérré varázsolják a váradi várat. Az alig pár órás kiállításon hét installációt mutatnak majd be. Lesz épületvetítés (video mapping) a váradi vár G épületének a falára. Ennek a bemutatónak a során két élő performansz is lesz, melyben ötvöződni fog a kortárs tánc az újmédia-művészettel. A táncosnő mozgásérzékelő szenzorokkal ellátott ruhát fog viselni, amelyek átveszik és vizuális effektekként vetítik ki a táncmozdulatokat. Ugyanakkor a nézők is befolyásolhatják majd a látványelemeket egy vezérlőpult segítségével. A két, egyenként negyed órás kortárs tánc performansz este fél kilenckor és háromnegyed tízkor kezdődik majd. 

 

Az újmédia-művészeti tárlaton lesz még virtuális utazás, interaktív videó installáció, zene által befolyásolható animáció, fényjáték, illetve füst és fény kombinációjából álló vizuális hatáskeltés, 3D-ben kivetített festmények, melyeknek színét és textúráját a közönség tudja változtatni szenzorok segítségével. Az installációkat a Bethlen-bástya övezetében lehet majd megtekinteni, illetve kipróbálni a szabad téren, valamint az F épületben, míg a vár nyugati bejáratának közelében egy kifejezetten a mostani eseményre készült animációt fognak kivetíteni. Az érdeklődők az One Night Gallery Instagram oldalán kipróbálhatják az installációkhoz kapcsolódó különböző filtereket. Az eseményhez kapcsolódóan két podcast is készül a Black Rhino Radio közreműködésével: az egyik a Live.Love.Heritage című, melyben azokat az épített örökség részét képező helyszíneket mutatják be, amelyek helyet adnak az újmédia-művészeti kiállításoknak, a másik pedig a Meet The Artist című, amelyben újmédia-művészeket mutatnak be. A nagyváradi esemény támogatói közé tartozik a helyi polgármesteri hivatal és a Visit Oradea Egyesület is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában