Szegregáció

2022.09.02. 15:47

Nagyváradi iskolamizéria: a farkas kiált farkast

A Tanügyminisztérium a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet vádolja szegregációval, miközben négy nagyváradi magyar tanintézmény sorsát hagyták mindmostanáig megoldatlanul a román állami intézmények. Ezeknek az oktatási intézményeknek a sorsa hétfőn dőlhet el.

Forrás: oradea.ro

Pap István

Négy nagyváradi magyar tanintézmény sorsa nem tisztázódott a hétfői iskolakezdésig: a református és a római katolikus egyház bölcsődéi és az Orsolya óvoda váradszőllősi ingatlana nem kerültek még be az iskolahálózatba, csütörtökön pedig robbant a bomba: ekkor derült ki, hogy a Tanügyminisztérium nem adta meg a működési engedélyt annak a Szacsvay (Cuza Vodă) utcai ingatlannak, amelyet a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ajánlott fel ingyenes használatra a nagyváradi önkormányzatnak azzal az egyetlen feltétellel, hogy abban az épületben a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tannyelvű osztályait helyezzék el. Ezt a kitételt azonban szegregációnak minősítette a minisztérium, írja több helyi sajtótermék. Az előállt helyzet annál is furcsább, mert a tanintézmények működését oktatási nyelv alapján megszervezni nem tekinthető szegregációnak, másrészt a polgármesteri hivatal már egy évvel ezelőtt megállapodott a református egyházzal arról, hogy a következő tanévtől, azaz mostantól a Szacsvay utcai épületben tanulnak majd a Bălcescu iskola magyar tannyelvű osztályai, és, mint ahogy azt Florin Birta polgármester a Bihoreanul hetilapnak elárulta, egy éven át senki nem jelezte számukra azt, hogy ezzel a megoldással bármiféle jogi aggály lenne.

A KRE által felajánlott felújított épület
Forrás: oradea.ro

Vád

Mégis szegregációról beszél Horia Abrudan, Bihar megyei főtanfelügyelő, aki a bihon.ro-nak nyilatkozva hivatkozott a Tanügyminisztérium által elfogadott módszertanra, mely szerint nem szabad fizikailag elkülöníteni ugyanannak az iskolának a különböző etnikumú diákjait. Florin Birta polgármester szintén a bihon.ro-nak elmondta, hogy hétfőn délben találkozni fog a református egyház képviselőivel, és kérni fogja az egyházat, hogy tekintsen el az eredetileg támasztott feltételtől, és engedje meg azt, hogy román tannyelvű osztályok is bekerüljenek a Szacsvay utcai épületbe. "Ha nem sikerül megegyezni, akkor mi fogunk más megoldásokat keresni, hogy új helyszínt találjunk, amelyben a tanulók folytathassák tevékenységeiket" - fogalmazott a polgármester.

 

Váltásban

Mivel a Szacsvay utcai ingatlan sorsa bizonytalan, és az önkormányzat már korábban szerződést bontott a nagyváradi zsidó hitközséggel a Zárda (Mihai Viteazul) utcai ingatlan használatáról, amelyben a Bălcescu iskola elemi osztályai működtek, így a tanintézménynek jelenleg mindössze az Erou Marius Cosma utcai iskolaépület áll a rendelkezésére. A kialakult helyzet miatt az iskola igazgatótanácsa csütörtöki ülésén arról döntött, hogy két váltásban folyik majd az oktatás, ami, mint az várható volt, felzúdulást okozott a szülők körében. A gyerekek szülei online petíciót fogalmaztak meg, és tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba a tanév megkezdésekor, ha az iskola nem másítja meg a döntését, mert nem akarják azt, hogy gyermekük akár este hét órakor végezzen az iskolában. Monica Costa, a Bălcescu iskola igazgatónője a binon.ro-nak azt nyilatkozta, hogy megérti a szülők problémáját, de jelen esetben nem tudják másképp biztosítani azt, hogy minden osztálynak legyen helye az iskolában, csak ha váltásban fog zajlani az oktatás. Szerkesztőségünk megkereste a még mindig bizonytalan sorsú magyar tannyelvű oktatási intézmények érdekeit képviselőket, és azt a választ kaptuk, hogy közleményben fognak reagálni a kialakult helyzetre. A Csűry István református püspök, Rácz Beáta, a tanintézmény aligazgatója, valamint Bíró Emese, a Bihar Megyei Magyar Szülők Egyesületének elnöke nevével fémjelzett péntek esti közlemény itt olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában