Nyilatkozat

2022.09.03. 10:06

A kisebbségi tannyelvű iskolai struktúra nem szegregáció

Fotó: Pap István

A nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskolában kialakult helyzet kapcsán közleményt adott ki a magyar osztályok átköltöztetését szorgalmazó református egyházkerület, valamint más támogató intézmények képviselői. A szerkesztőségünknek eljuttatott, Csűry István református püspök, Rácz Beáta, a tanintézmény aligazgatója, valamint Bíró Emese, a Bihar Megyei Magyar Szülők Egyesületének elnöke nevével fémjelzett román nyelvű dokumentum teljes magyar nyelvű fordítása a következő:

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal 2020-ban azt a döntést hozta, hogy a 2020-2021-es tanév végén felmondja a bérleti szerződést az Încrederea Alapítvánnyal a Mihai Viteazul (Zárda) utcai épületre, ahol a Nicolae Bălcescu Általános Iskola osztályainak egy része működött.

2021 januárjában a Református Egyházkerület megvásárolta a Cuza Vodă (Szacsvay), Mihai Viteazul és Mihail Kogălniceanu utcákon lévő épületkomplexumokat azzal a céllal, hogy bentlakást létesítsen bennük nagyváradi magyar egyetemisták számára, valamint hogy oda költöztesse saját szociális étkezdéjét.

2021 februárjában a magyar közösség, valamint a Nicolae Bălcescu Általános Iskola képviselői, azaz szülők és tanárok, továbbá a helyi önkormányzatban dolgozó személyek is azzal kerestek meg minket és fogalmaztak meg igénylést, hogy találjunk megoldást, lévén hogy adott a földrajzi közelség a feladott és az Egyházkerület birtokában lévő épület között. Az Egyház a kérések nyomán lemondott eredeti tervéről (egyetemi bentlakás) és beleegyezett abba, hogy segítséget nyújt a szülőknek, tanároknak, a tanintézménynek és a helyi hatóságnak, hogy a gyerekeknek ne kelljen két váltásban iskolába járniuk. Ugyanakkor elkezdődött a felújítási terv módosítása, illetve a közoktatási intézménnyé való átalakítás, ugyanis az épületben évekkel korábban egy speciális iskola működött, ahol a tantermek mérete és kialakítása eltérő volt, és nem volt megfelelő ahhoz, hogy a gyerekek beiskolázása megtörténhessen.

2021 márciusában a helyi hatósággal folytatott egyeztetések után az Egyházkerület írásos ajánlatot tett arra, hogy ingyenesen használatra bocsátja az általa felújított és teljesen felszerelt ingatlant – mely felújításhoz a Városházának semmiféle hozzájárulása nem volt –, amit a Helyi Tanács el is fogadott. Ennek alapján írták alá a haszonbérleti szerződést, melyben rögzítik azt, hogy a felajánlásnak megfelelően ebben az épületben fognak működni a magyar tannyelvű osztályok, elkerülve ezáltal a két váltásban történő oktatást. A döntést támogatta a Bihar Megyei Tanfelügyelőség is, amely 2021. március 31-én arról tájékoztatta a Nicolae Bălcescu Általános Iskolába járó gyerekek szüleit, hogy a következő tanévtől a magyar tannyelvű osztályok az előkészítő osztálytól a nyolcadik osztályig bezárólag a Cuza Vodă utcai ingatlanban fognak működni.

Bizonyos műszaki problémák miatt 2021 szeptemberében az összes magyar tannyelvű osztály az Încrederea Alapítvány épületében kezdte meg az új tanévet, míg az Egyházkerület 2022. február elején befejezte az épület felújítását és berendezését és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal történt előzetes megegyezésnek megfelelően aláírta a haszonbérleti szerződést.

2022 márciusától kezdődően a Nicolae Bălcescu Általános Iskola benyújtotta a dokumentációt az épület működési engedélyének megszerzésére az ARACIP-hoz (a Közoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség – szerk. megj.), amelyik áprilisban kimondta, hogy a Cuza Vodă utcai épület megfelel a törvény által előírt minden elvárásnak.

Az ARACIP minden döntése azt követőn lép érvénybe, hogy azokat tanügyminiszteri rendelettel elfogadják és megjelentetik Románia Hivatalos Közlönyében. Előttünk ismeretlen okokból kifolyólag az országban lévő iskolákra vonatkozó mintegy négyszáz hasonló döntés a mai napig nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Bizonyos személyek bejelentései nyomán, akiket nem lehetett sem szülőkként sem tanárokként beazonosítani, 2022 augusztusában az Oktatási Minisztérium ellenőrzést végzett iskolai szegregáció vádja alapján, noha kezdetben minden az ügyben érintett fél azt mondta, hogy nincs szó iskolai szegregációról. Annál is inkább, mert az Oktatási Minisztérium 6134/2016 számú Rendeletének 4(2) cikkelye kimondja, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén történő oktatás, illetve a kétnyelvű oktatás szerint szervezett struktúrák nem tekinthetők szegregációnak. Sajnos a törvény téves értelmezésének és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség többségi álláspontjának a következményeként (a tanfelügyelőség – szerk. megj.) értesítést küldött ki a tanintézménynek, amelyben a szegregáció veszélyének meglétét állapítják meg. Hasonló értesítés eljutott a CNCD-hez (Országos Diszkriminációellenes Tanács – szerk. megj.), mely intézmény kiadott egy hivatalos többségi álláspontot, mely szerint a Városháza és az Egyházkerület megállapodása nyomán szervezett osztályok nem minősülnek szegregációnak.

Összegzésképpen: úgy ítéljük meg, hogy a helyzet megoldásában részt vevő intézmények törvényesen és jóhiszeműen jártak el, figyelembe véve a helyi közösség érdekeit. Ezt az álláspontot támogatja a tanintézmény tanárainak, tanulóinak és a szülőknek a túlnyomó többsége, ezt bizonyítja az a több száz aláírás, melyeket különböző intézményekhez nyújtottak be, amelyekkel támogatják a Városháza és a Püspökség közötti megegyezést.

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában