Ajánló

2022.09.22. 07:36

Ismét muzsikálni fog a betfiai erdő

Októberben, az első hétvégén ismét megszervezik nálunk is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Október 2-án, vasárnap 11 órától a betfiai erdőbe várnak mindenkit azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsák a résztvevőket a természetes környezet, a zene, a művészet erejével.

Ciucur Losonczi Antonius

Lesznek idén is szakvezetéses erdei séták, kézműves-foglalkozások, gyermekprogramok, kiállítások, koncertek és természetesen nem maradhat el a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása se, az értékekkel való ismerkedés.

Szabó Lajos főszervező, a magyarországi bejegyzésű, de egész Kárpát-medencében gondolkodó Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke lapunknak azt nyilatkozta: szeretnék a résztvevőket egy környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítani a természetes környezet, a zene, a művészet erejével. Fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a Muzsikál az erdő mindig a helyiekkel közösen, egy térségi összefogás mentén valósuljon meg. Az elmúlt években ennek a Bihar megyei, illetve váradi hagyományai is kialakultak, így együttműködnek a Romsilva állami erdészettel, az erdészeti és vadászati felügyelőséggel, a művészeti líceum elsősorban magyar tagozatával, valamint a filharmóniával. „Úgy gondoljuk, hogy fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el. A Kárpát-medence a mi csodálatos, közös életterünk a maga tiszta folyóival, zöldellő erdeivel, az itt élő népekkel együtt, és ennek a megőrzése mindannyiunk feladata, felelőssége. Az értékeket azonban csak összefogással, közös akarattal lehet megvédeni, a jövőt csak együtt lehet építeni. A járványból kivezető utat pedig annak a gondolatnak a mentén kell keressük, hogy mi csak parányi részecskéi vagyunk egy nagy egésznek. Ne onnan folytassuk, ahol abbahagytuk, hanem érezzük át, hogy nem vagyunk mindenhatók, és ezért sokkal nagyobb alázattal tekintsünk a természetre” – fogalmazott.

 

Tímár Miklós, az erdészeti és vadászati felügyelőség igazgatója kifejtette, hogy a rendezvény 11 órakor a helyi termékek bemutatójával kezdődik, illetve gyermekprogramokkal (népi kézműves-foglalkozás gyerekeknek, Bábika Játszóház, Játsszunk együtt – a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület interaktív standja). Be lehet kapcsolódni az erdő és a víz kapcsolatáról szóló interaktív játékba, és lesz erdőterápia, kiscsoportos családi élményprogram, hagyományőrző íjászbemutató, valamint környezetvédelmi kézműves műhely gyerekeknek az Eco-Mountain Transylvania Egyesület közreműködésével. 11.30 órától lacikonyha működik a parkolóban, 12 órától pedig erdei séta indul, melynek témája az erdei életközösség és a fenntartható erdőgazdálkodás. A már hagyományosnak tekinthető helyszínen, a csodabogyós erdő egyik tisztásán 13 órakor kezdődnek a koncertek. Fellép a Nagyváradi Állami Filharmónia kamarazenekara, a művészeti líceum magyar tagozatának kórusa, illetve diákjai. 15 órától a MárTones zenekar, 16 órától a temesvári Bokréta Néptánc- és Citeraegyüttes, 16.30 órától Csík János és a Mezzo. A helyszínre utazásról mindenki maga kell gondoskodjon, tudtuk meg a szervezőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában