Beszámoló

2022.09.28. 08:30

Folk- és Gasztro-fesztivál Margittán

Az egész város, sőt még a környékbeli települések lakosait is megmozgatta, szórakoztatta, a szeptember 24–25 között megrendezett nagysikerű margittai Folk és Gasztro fesztivál.

Szőke Ferenc

A rendezvény főszervezője a Határtalan Érmelléki Fiatalok (HÉF) szervezete, főtámogatója pedig Magyarország Kormánya volt, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által. A helyi fontosabb támogatók a margittai RMDSZ, a Horváth János Társaság, a Horváth János Elméleti Líceum, a Pro Folk Egyesület és a Közösség Fejlesztési Egyesület voltak, illetve cégek, vállalkozók és magánszemélyek is felajánlották támogatásukat. A szervezők ez úton is köszönetet mondanak minden támogatónak, hiszen nélkülük nem valósulhatott volna meg a rendezvény.

 

Szombaton este Táncház várta a néptáncot kedvelőket a Horváth János Elméleti Líceum ebédlőjében. A vártnál is többen töltöttek el egy tartalmas szórakoztató estet a magyar iskola ebédlőjében. Nyitóbeszédet a főszervezők, Demián Zsolt alpolgármester, körzeti RMDSZ-elnök és Kozák Róbert HÉF-elnök mondott, a megyei RMDSZ részéről pedig Hodgyai Edit köszöntötte a vendégeket.

Vasárnap egész napos program várta a kikapcsolódni vágyókat. A bográcsételt főzők már reggel 10 órakor munkához láttak a város központi parkjában, hogy idejében elkészüljenek a finomabbnál-finomabb ételek. Szervezetek, intézmények, egyházi felekezetek és magánszemélyek is beálltak a főzők sorába, hogy étellel láthassák el a fellépő néptáncosokat és zenekarokat. Kora délután sorban megérkeztek a meghívott néptánccsoportok: a Százszorszép (Köröstárkány), Bodzavirág (Berettyószéplak), Gilice (Paptamási), Szénaboglya (Csantavér-Szerbia), Görböc (Micske), Galagonya (Bors), Nyíló Akác (Érmihályfalva), Pittypang (Szalárd), Pacsirták (Mezőtelegd), Zajgó (Székelyhíd), Ezüstperje (Érsemjén), Árvalányhaj (Szilágynagyfalu), Bábota (Monospetri). A szerbiai Medicus Tamburazenekar és a nagyváradi Soroglya zenekar már korábban megérkeztek és a parkban zenével szórakoztatták a bográcsételt főzőket és a kézműves foglalkozásokat végző gyermekeket. Őket pedagógusok segítették irányították.

 

Impozáns, szemet-fület gyönyörködtető látvány volt, amikor a több mint 300 néptáncos, népviseletbe öltözve, a zenekarok által kísérve népdalokat énekelve végigvonultak a város főutcáján. A kiindulási pont a magyar iskola volt és a körforgalom megkerülése után tértek vissza a városi park szabadtéri színpadához, ahol sorra bemutatták ezen alkalomra készített műsorukat. A menetet a most újraalakulóban lévő margittai Gyöngyvetők Néptánccsoport legifjabb tagjai vezették. A fellépések délután 15 órakor kezdődtek jelentős számú néző előtt. A műsorvezetés feladatát Sütő Judit néptáncoktató vállalta magára. A zeneszó egyre több nézőt vonzott, az esti koncertek idejére már teljesen megtelt a park, ami többezres tömeget jelent. Számottevően többen voltak, mint a városnapokat kiváltó Kulturális Hét rendezvényein. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Cseke Attila fejlesztési miniszter is. Köszöntő beszédében kifejtette, hogy mindig örömmel jön haza szülővárosába, ahol aktív kulturális rendezvények zajlanak. Büszke arra, hogy margittai születésű, mondta, és gratulált a rendezvény szervezőinek, továbbá támogatásáról biztosította szülővárosát

Koncertezett a Medicus Tambura Zeneker, majd a sztárfellépő Csepregi Éva. Vitathatatlanul ez a koncert adta a nézői csúcsot. Nagy volt a siker, a nézők az ismert számokat együtt énekelték az előadóval. Mindvégig lehetett tombolajegyeket vásárolni, melynek sorshúzását a koncert után végezték el. Értékes nyeremények találtak gazdára, melyet helyi vállalkozók ajánlottak fel. Záróeseményként a H-moll zenekar koncertjét tekinthették meg a nézők. A margittai zenekarnak a sztárfellépő után kellett sikert aratnia és ezt meg is tudták oldani.

A rendezvény ideje alatt mindvégig működtek a lacikonyhák, étel, ital volt bőven, a gyerekek pedig az ugróvárban is szórakozhattak. A résztvevők egyöntetű véleménye szerint ez volt az esztendő legsikeresebb, legnagyobb közönséget vonzó rendezvénye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában