Próbaprojekt

2022.09.23. 13:08

Egyelőre nem lesz új hulladékgyűjtési rendszer Váradon

Több mindennel próbálkozik a nagyváradi önkormányzat azért, hogy hatékonyabb legyen a városban a szelektív hulladékgyűjtés: ezekről az elképzelésekről számolt be a polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága.

Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal vezetői beszámoltak az idén március 22. és június 22. között a Prima lakónegyedben 795 lakó részvételével, 545 lakást magába foglaló próbaprojekt eredményeiről. Adina Popa, a műszaki igazgatóság helyettes vezetője a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy az említett projekt keretében a lakótársulások öt hulladékgyűjtő szigetet használtak, melyek mindegyikére térfigyelő kamerákat szereltek. A lakók speciális, RFID kóddal ellátott zsákokat kaptak, és a hulladékgyűjtő szigetbe csak ezeknek a kódoknak a leolvasása után léphettek be. A lakók több mint 80 ezer zsákot kaptak, de három hónap alatt csak 15.900 zsákot használtak fel. Az újrahasznosítás szempontjából a projekt viszonylag sikeresnek mondható, hiszen a begyűjtött hulladék 36,97 százaléka újrahasznosítható, 29,97 százaléka pedig lebomló hulladék volt. A kommunális hulladék a teljes mennyiség 25 százalékát, míg az üveg a hét százalékát tette ki. A projekt előnyei közé tartozik az, hogy a lakók nagyobb odafigyeléssel gyűjtötték a különböző típusú hulladékokat, aminek eredményeképpen az újrahasznosítható és a biohulladék az összes anyag 80 százalékát tette ki. Különböző statisztikákat is tudtak generálni és be tudták azonosítani azokat, akik vétettek a hulladékgyűjtés szabályai ellen. A városháza mégsem volt elégedett ezzel a projekttel, mert a lakók nem használták ki kellő mértékben a zsákok kapacitását, gyakori volt, hogy csak negyed részben teltek meg, mikor a RER elszállította azokat. A program három hónapja során összesen 1100 incidenst konstatáltak: a legtöbb gond abból adódott, hogy a lakók nem a kukákba, hanem azok mellé vagy a hulladékgyűjtő pont mellé dobták a szemetüket, és hogy a biztonságosnak hitt rendszer ellenére is be tudtak jutni illetéktelen személyek a hulladékgyűjtő szigetekbe. Az aligazgató elmondta, hogy ha ezt a rendszert szeretnék kiterjeszteni az egész városra, az mintegy kétmillió eurójába kerülne az önkormányzatnak, márpedig a pozitív hozadékok nem annyira jelentősek, hogy megérje egy ekkora beruházás, noha – mint Popa hozzátette – az ECO Bihor hulladékgazdálkodási cég meg van elégedve a beszállított újrahasznosítható és biohulladék mennyiségével és minőségével.

Újabb próbaprojekt

Ehelyett egy másik hulladékkezelő próbaprojekttel fog kísérletezni a város: egy országos program keretében Nagyvárad 275 digitális hulladéktároló szigetet vásárol. Ezekben a szigetekben öt frakcióban lehet majd gyűjteni a szemetet. A szekrény típusú gyűjtőpontba csak kártya segítségével lehet majd bedobni a hulladékot, a szekrény belsejébe pedig csak a köztisztasági vállalat dolgozói tudnak majd belépni. A masszív építmény ellenálló a vandálokkal szemben, ugyanakkor internethez csatlakoztatható, aminek számos előnye közé tartozik az, hogy egy egységes statisztikai és számlázási rendszert lehet működtetni a segítségével. Adina Popa kijelentette, hogy amennyiben ezek a digitális berendezések beválnak, akkor a projektet kiterjesztik az egész városra. Egy másik terv egy mobil környezetbarát hulladéktároló egység beszerzése, amelyet iskolákba lehet majd vinni és tanintézmények közötti hulladékgyűjtési versenyeket lehet majd szervezni. Tervezi a város fém-, üveg- és petpalack-gyűjtő automaták beszerzését is, melyek bizonyos mennyiségű palack bedobása után villamosjegyet adnak ki. Adina Popa a tervek között említette, hogy a lakótelepi hulladékgyűjtő szigetekhez is térfigyelő kamerákat helyeznek ki, de mivel ezek energiaigénye nagyobb annál, mint amennyit a jelenlegi napelemes szerkezetek biztosítanak, ezért ezeknek a szigeteknek egy részét rácsatlakoztatják az elektromos hálózatra. Megjegyezte, hogy meglehetősen sok ilyen sziget el van romolva, nem működik a zárrendszerük, ezért is szükség van az elektromos hálózatra való rácsatlakoztatásra. Erre az egyébként költséges munkálatra már ki is írták a tendert. A tervek között szerepel az is, hogy a hulladékgyűjtő szigetek tisztítását és karbantartását rábízzák a RER vállalatra.

Ellenőrzések

Az aligazgató emlékeztetett arra, hogy tavaly októbertől idén augusztusig intenzíven ellenőrizték a városban a szelektív gyűjtést. A kampány során 120 ezer lej összértékben róttak ki bírságokat. Adina Popa bejelentette, hogy ezen a héten újraindul az ellenőrzési kampány, és a korábbival ellentétben most már nem fognak figyelmeztetni, hanem a kihágókat már egyből megbírságolják. Hozzátette, a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az üveg más frakciókba kerül, ami a hulladékgazdálkodási cégnek okoz jelentős problémát. Sajnos a lebomló hulladék is nagyon szennyezett, főként építkezési törmelék kerül oda, ahol csak szerves anyagoknak kellene lenniük. A lakókat úgy próbálják meg a helyes gyűjtésre rábírni, hogy a nem megfelelően gyűjtött lebomló hulladékot más napon viszi el a köztisztasági vállalat, míg a házaknál lévő, nem megfelelő tartalmú biohulladékot elszállítják ugyan, de a kommunális hulladék tarifáját számolják fel. Az ECO Bihor jelezte az önkormányzatnak azt, hogy elég gyakran oda nem illő szemét is bekerül a bio- és az újrahasznosítható hulladék közé, például építkezési törmelék, sőt matrac is. A kukásoknak már a helyszínen észre kellene venniük, hogy ezek a nagy méretű anyagok nem az újrahasznosítható és biohulladék közé valók, mégis ezekkel együtt szállítják el. E jelzések nyomán az önkormányzat felkérte a köztisztasági vállalatot, hogy intézkedjen, képezze az alkalmazottait, illetve büntesse meg a renitenskedőket, de a megoldási javaslatok között szerepel az, hogy a kukásautókra is kamerákat szereljenek fel. Sőt, a helyi rendőrség be nem jelentett ellenőrzéseket fog végezni: egyszerűen belenéznek majd a kukásautókba, hogy lássák, a megfelelő hulladéktípus van-e bennük. Mindezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert ennyi évnyi erőfeszítés után sem érte el Nagyvárad az Európai Unió által elvárt hulladék-újrahasznosítási szintet. Ez az oka annak is, hogy a díjszabásokat is igyekeznek úgy megalkotni, hogy azok a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözzék a lakosságot. Mindazonáltal az biztosra vehető, hogy idén és jövőre a lakótársulásokban lakók továbbra is még fix áron fizetik a hulladékelszállítást, válaszolta újságírói kérdésre Adina Popa.

Adatok

Nagyváradon 945 hulladékgyűjtő pont van, ezek közül 823 fémkerítéssel körbekerített gyűjtősziget, 98 szekrény formájú gyűjtőpont, tizenegy háromfrakciós gyűjtőplatform, szintén tizenegy föld alatti gyűjtőpont, illetve két szelektív hulladékgyűjtő a Thurzó Sándor és az Üzem (Uzinelor) utcákon, ahová a polgárok vihetik el hulladékaikat. Ezekből a létesítményekből több mint 560 gyűjtőpont és a két, nagy hulladék tárolására alkalmas gyűjtőpont a RER Vest köztisztasági vállalat kezelésében van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában