Petőfi-emlékév

2022.09.16. 14:11

Egy vérből vagyunk: idén kultúrával egészül ki a jótékonysági futás

Közel kétszáz, nehéz sorsú gyermek arcára csal minden kétséget kizáróan mosolyt az a jótékonysági futás, amely jövő héten rajtol Kiskőrösről és zárul Koltón, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének ikonikus helyszínén. A különleges eseményről, amely Bihar megyét is érinti, Gui Angélát, a több éve zajló jótékonysági futás ötletgazdáját kérdeztük.

János Piroska

Jövő héten rajtol az idei 500 kilométeres Egy vérből vagyunk jótékonysági futás. A Petőfi Sándor emlékév kapcsán formabontó jótékonysági futást terveznek: míg a korábbi években az esemény véradással és adománygyűjtéssel volt összekötve, idén mindez kiegészül a kultúrával is. Petőfi Sándor emlékévében az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtol 2022. szeptember 20-án. A jótékonysági futás útvonala mentén három magyarországi helyszínen, Kiskőrösön, Orosházán és Gyulán szerveznek véradó napokat. A magyar-román határt elhagyva Böjte Csaba három gyermekotthonába futnak be: a nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintik, ahová adományokat is visznek. A gyerekek egy-egy új sportcipőt kapnak, mert a jótékonysági futás szervezői hisznek abban, „hogy az edzőcipők a lelki megküzdés útját is tapossák”. A jótékonysági futás nem először érinti Nagyváradot, tavaly a Maros megyei magyarfülpösi szórványkollégiumba futottak el, a táv egyik állomása pedig a Partiumi Keresztény Egyetem volt. 

 


„A legelső jótékonysági futásomat 2015-ben Csaba testvér gyermekeivel indítottam, akkor Dévától futottunk el Budapestig, a táv ötszáz kilométer volt és nagyon jól sikerült. A tavalyi jótékonysági futást követően Csaba testvér felvetette, hogy a partiumi rész valahogy mindig kiesik a Magyarországon élők köztudatából. Amikor azt mondják, hogy »megyünk Erdélybe«, akkor mindenki Székelyföldre indul, holott Partiumban is – amellett, hogy tömbmagyar térségnek tekinthető – nagyon sok nevezetesség, gyönyörű tájak vannak. A Petőfi-emlékév kapcsán Csaba testvér arra gondolt, hogy a Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmi útja lehetne egy olyan turistavonzó célpont, ahová akár osztálykirándulásokat, biciklis vándortúrákat is lehet szervezni. Ráadásul én Nagykárolyban születtem és 26 évig ott éltem, Petőfi és Szendrey Júlia pedig Nagykárolyban találkozott először. Így adta magát, hogy az idei jótékonysági futásnak valahogy része legyen a Partium is” – nyilatkozta Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány létrehozója, a jótékonysági futás ötletgazdája. 

A tavalyi Egy vérből vagyunk jótékonysági futás rajtja Budapesten a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet udvarán álló véradó busz előtt 2021. július 14-én.
 


Székelyhídon érintik a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által megálmodott Szerelem-ösvényt is, majd a továbbiakban Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes pontja is az útvonal része lesz. A távot az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány felkért ultrafutói teljesítik, hozzájuk lehet majd minden nap két-három ponton csatlakozni. Fontos, hogy aki csatlakozni szeretne a futáshoz, regisztráljon az egyverbol.hu oldalon, ahol az eseménnyel kapcsolatos további információkat is megtalálhatja. Nagyváradra a tervek szerint szeptember 22-én, csütörtökön 18 óra 50 percre érkeznek be, itt csatlakozási pontként a város Nagyszalonta felőli szélén található Apateului és Lămâiței utcák kereszteződése van megadva, de aki szeretne, akár a méhkeréki határátkelőnél is társulhat a futókhoz. Szeptember 23-án, péntek reggel Hegyközcsatáron, a református templom előtt lehet találkozni a futókkal, 12 óra előtt nem sokkal már Székelyhídon lesznek, 15 órakor Szalacs a megálló. „Nagyon fontos, hogy nem futókat toborzunk, hiszen ez nem egy verseny, a futás számunkra egy kommunikációs eszköz, hogy felhívjuk a figyelmet az önkéntesség, az adakozás és a határon túli magyarokkal való összetartozásra. Minden csatlakozónak örülünk, fontos viszont, hogy aki futni szeretne, az regisztráljon a honlapon” – mondta el a főszervező.

 

Idén nemcsak az útvonal különlegesebb, hanem a célba érkezés is más lesz – tudtuk meg. Míg az elmúlt években a futást például rajzpályázat eredményhirdetésével vagy sporttábor szervezésével zárták, idén a záróesemény a kultúra köré épül. Az esemény Koltón, a Teleki kastélynál ér véget 2022. szeptember 25-én, vasárnap 12 órakor. A célba érkezést szentmise, majd több órás élményprogram követi, amelynek kiemelt pontjaként a Teleki kastélyt is megmutatják a gyermekeknek. Koltón 150-200 gyermekotthonban élő és nehéz sorsú gyermek várja a célba érkezőket, Böjte Csaba nagyváradi, nagyszalontai, székelyhídi, gálospetri és dévai gyermekei mellett, két kárpátaljai gyermekotthon lakói is érkeznek külön busszal, de ott lesznek a magyarfülpösi szórványkollégium mélyszegénységben élő gyermekei, Herczegh Anita, Magyarország volt köztársasági elnökének felesége pedig a Regőczi István alapítvány kedvezményezettjei közül visz magával gyermekeket. A célba érkezéskor a tervek szerint jelen lesz Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, illetve Novák Eduárd, Románia sportminisztere is.

A záróeseményen többek között lesz táncház, népi játszótér, lovas körhinta, csiga futtató, patkódobálás, csengős ügyességi koordinációs játékok, vívás gerendán, hordólovaglás, csutkavár építés, termény válogató, gólyaláb, teknő horgászat, középkori haditábor és íjászat, arcfestés, kézműves foglalkozás, sportprogramok és sok más meglepetés.
„A kultúra is része a magyar identitásunk megmaradásának, nagyon fontos, hogy azon keresztül is meg tudjuk őrizni magyarságunkat, éljünk akárhol a nagyvilágban” – jegyezte meg Gui Angéla.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában