Költöztetés

2022.08.16. 13:00

Városon kívülre költöztetnék a nagyváradi állatkertet

Egy húsz hektáros, erdős területre költöztetnék a nagyváradi állatkertet, amelyet egyúttal ki is bővítenének. A létesítmény jelenlegi helyén sport- és szabadidő-komplexum fog épülni.

P. Nagy Noémi

A megfelelő helyet keresi a nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal az állatkert átköltöztetéséhez és bővítéséhez a városhoz közeli erdők egyikében. Az új terület legalább húsz hektáros lesz, vagyis háromszor akkora, mint a jelenlegi. Két helyszín jöhet számításba: Félixfürdő melletti területen vagy a hegyközszáldobágyi erdőben képzelnék el az új állatkertet. Mindkét helyszín közel van a városhoz és könnyen megközelíthető. Az elmúlt időszakban Liviu Andrica, az ADP vezetője, Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnökkel és Florin Birta váradi polgármesterrel közösen egyeztettek a váradszentmártoni önkormányzat képviselőivel az állatkert elköltöztetésére vonatkozó tervekről. A váradszentmártoni polgármester ígéretet tett arra, hogy beszélni fog az ötletről az érintettekkel. A másik terv szerint a száldobágyi erdőbe költöztetnénk az állatkertet, ehhez viszont területcserére lenne szükség, mivel Bors község erdője közelebb van Nagyváradhoz, mint a város erdőrésze – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Liviu Andrica, az ADP vezetője. A tervek szerint az új helyszínt a nyíregyházi, a németországi és a svájci állatparkok mintájára alakítanák majd ki.

Sportkomplexum

Már korábban is írtunk arról, hogy az állatkert elköltöztetésére az önkormányzat sport- és szabadidős komplexum építési projektje miatt van szükség. Amennyiben a költöztetés a munkálatok elkezdéséig nem valósul meg, az állatkert a jelenlegi területének felén kell tovább működjön. A multifunkcionális komplexum az új sportcsarnok mellett épülne fel. A beruházás a váradi Fogarasi (Făgăraşului) út, valamint az Octavian Goga és a Vágóhíd (Traian Blajovici) utcák által közrezárt területen valósulna meg a következő öt évben. A komplexum területén egy stadion, egy szálloda, egy spa- és konferencia-központ és mélygarázs is lesz. Mindezek mellett zöldövezeteket, sportpályákat, felszíni parkolóhelyeket és gyalogos ösvényeket is kialakítanak. Maga a stadion 16.291 férőhelyes lesz, tehát a létesítmény közepes méretű sport- és egyéb rendezvények megtartására lesz alkalmas. A projekt részeként az állatkert területén levő Rhédey-kápolnát is felújítják, továbbá a Bihorul sportiskolában tornatermet és úszómedencét építenek, valamint az ifjúsági stadiont is korszerűsítenék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában