Kiállítás

2022.08.02. 16:00

Szent László ihlette alkotások a TEG-ben

Szent László szellemében címmel nyílt kiállítás a Tibor Ernő Galériában július 30-án, szombaton. Az eseményen a debreceni és váradi alkotók is jelen voltak.

P. Nagy Noémi

Szent László királyt ábrázoló vagy a hozzá fűződő legendákat megelevenítő alkotásokat állítottak ki a váradi Tibor Ernő Galériában (TEG) egy határon átívelő együttműködés eredményeként. A munkák különböző technikákkal és stílusban készültek. A tárlat ötletéről Csathó Töhötöm, a TEG művészeti vezetője beszélt. Mint elmondta a kiállítást azokból a munkákból állították össze, amelyeket az idei Festum Varadinum zárónapján alkottak debreceni és nagyváradi képzőművészek, diákok a Műterem a szabadban eseményen, amelynek témája maga Szent László király volt. 

Meleg Vilmos a Festum Varadinum Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitóbeszédében kifejtette, hogy a TEG olyan tehetséges művészközösséget fog össze, melynek tagjai már a TEG megalakulása pillanatától azt célozták meg, hogy művészetük által alázattal és hittel szolgálják azt a közösséget, amelyben élnek, azt a nemzeti kultúrát, amelyhez tartoznak. „Ezt a mai kiállítás anyaga is tükrözi, hiszen nagyváradi és nemzeti történelmünk egyik legnagyobb és legtiszteltebb egyénisége, Szent László királyunk szellemisége ihlette. Ráadásul a debreceni alkotókkal közösen valósult meg, az egyetemes magyar nemzeti értékek határon átívelő megbonthatatlan egységét hirdetve, azt a keresztény értékrendet felvállalva, ami megtartó erőként köt mindannyiunkat ehhez a földhöz ma is, annak ellenére, hogy a nemzetünket körülvevő európai valóság éppen az ellenkezőjét akarja ránk kényszeríteni” – mondta el Meleg Vilmos, hozzátéve, hogy „kitartásunkkal, elkötelezettségünkkel és hitünket megtartva példát és utat kell mutassunk a jövő nemzedéknek. Nemzeti kultúránk, szent istváni és szent lászlói örökségünk értékeire támaszkodva lehetünk csak méltók e feladatra”. Végezetül elmondta, hogy a Szent László szellemiségének jegyében születtek művek nem csupán művészi élménnyel ajándékozhatják meg a szemlélőt, hanem mondanivalójuk a szívüket is megérinti.

Zenés előadás

A közönséget az esemény debreceni szervezője, Majoros László is köszöntötte, reményei szerint a tárlatnak Debrecenben is lesz folytatása. Csodálattal adózott az alkotóknak, hiszen tematikai és időbeni kötöttség terhe alatt kellett dolgozzanak. Az ünnepélyes alkalmon közreműködött a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport is. Fórián Andrea rövid előadást tartott. Többek között elhangzott, hogy a középkori kulturális berendezkedésnek megfelelően Szent László király személyi kultusza, legendái, csodái több száz évre beépültek a közgondolkodásba, és azt az igen erős hatású reformáció sem tudta felszámolni. Számos históriás ének született már szentté avatása előtt is László királyról, egy ilyennek a dallamát az alkalmon is meghallgathatták a jelenlevők Thurzó Sándor József brácsaművész előadásában. Arany János 1853-ban íródott Szent László című balladája, amely visszavezette a jelenlevőket a lovagkirály mondavilágába, Török Sándor előadóművész tolmácsolásában hangzott el. A megnyitót Füzesi Csaba bariton és Thurzó Sándor József közös előadása zárta, Franz Schubert Szerenádja csendült fel.

Alkotók

A kiállító debreceni alkotók: Beri Valéria, Both Teodóra, B. Nagy Gabriella, Chondromatidou Barbara, Durucskó Zsolt, Erdős Margit, Erdős Mária Éva, Füleki Krisztina, Lukács Gábor, Marczin I. Bencze, Nagy Marcell, Palotai Erzsébet, Ritók Lajos, Subicz István, Szabó Attila, Szász Zsuzsa, Szilágyi Barnabás, Virág Sári. A nagyváradi alkotók: Mezei András, Horea T. Sălăgean, Tapaszi Andrea, Rácz Ervin, Csathó Töhötöm Csongor Károly, Fürtös Dóra (tanuló), Tarcsa Viktória (tanuló), valamint Bánházi Gyöngyi (Margitta). Az eseményt és az alkotókat Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Bihar megyei RMDSZ támogatta. A tárlat augusztus 13-ig látogatható.

A szerző felvételei

 

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában