Az első nap

2022.08.27. 13:42

Lezárás: forgalmi káosz iskolakezdésre

A káosz és az elégedetlenség szavakkal tudnánk legjobban körülírni, mi is jellemezte Nagyváradot szombat délelőtt, miután lezárták a forgalom előtt a Gojdu teret.

Fotó: P. Nagy Noémi

P. Nagy Noémi

Sok jóra nem számíthatott az, akinek szombat reggel a városban volt dolga, kivéve, ha nem kerékpárral indult útnak. Mi is megnéztük, hogy milyen változásokat hozott magával a Gojdu tér lezárása, hogyan járnak a villamosok és a villamospótló autóbuszok, valamint milyen volt a közúti közlekedés a lezárt terület körül. Utunkat az Olaszi parktól kezdtük, ugyanis itt áll meg a T7-es villamospótló autóbusz, ami a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) korábban kiadott közleménye szerint az Olaszi park – stadion – nagyállomás – Körös áruház – Baross (Dacia) híd – Nagyvásártér között szállítja az utasokat. Előjáróban annyit, hogy kényelmetlenséggel jár és sok átszállást igényel, ha valaki a Rogériusz negyedből a központba szeretne eljutni, mert közvetlen járat nincs, és még a korábban kigondolt útvonal is módosult. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Az OTL szombat reggelre már kihelyezte az új járatok menetrendjeit, az Olaszi parki megállóban is egy tábla hirdette, merre jár a T7-es busz. A meglepetés akkor érte az utasokat, amikor a Baross-híd előtt a Sztaroveszky (Magheru) úti villamosmegállóban a buszsofőr elmondta, hogy ez az utolsó megállója, a Baross-híd túloldalán levő új körforgalomnál megfordul és visszaindul arra, amerről jött, tehát nem megy el a Nagyvásártérig (Piaţa 1 Decembrie), ahol más autóbuszokra lehetne átszállni. Így a Baross-híd előtti, Sztaroveszky úti megállóból már csak gyalog lehet elindulni, bármerre is szeretnénk menni. Mint később egy másik buszsofőrtől megtudtuk, az útvonal módosítására azért volt szükség, mert a Nagyvásártér sarkán, a Kossuth (Independenței) utcával való kereszteződésben létrehozott körforgalom túl kicsi ahhoz, hogy a T7-es busz megforduljon.

Fotós: Alexandru Nițescu

Gyalog is

Így a kellemetlen meglepetést követően a főként idős emberekből álló utasok kénytelenek voltak lemenni az aluljáróba, majd át kellett keljenek a hídon és az Emanuil Gojdu Főgimnázium mellett elhaladva elérkeztek a parkkal szembeni buszmegállókhoz, ahol felülhettek a különböző autóbuszokra. A Nagyvásártéren a központ felé a T3-as villamospótlót kell választani, ami megáll a Szent László téren és a Partiumi Keresztény Egyetemnél a villamosmegállókban, majd a Teleki (Primăriei) utcán a körforgalom előtt, ahol sok évvel ezelőtt a villamosmegálló is volt. Ezt követően a körforgalomban megfordul és a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcán tér vissza a központ irányába, majd halad tovább Váradszőllős (Nufărul) felé. A T3 busznak a Beöthy Ödön utcán két megállója van és a központban a Holdas templom mellett egy. A legkevesebb fejfájást a 4-es és 8-as villamosok okozzák, az útvonalukat könnyű megjegyezni, ezek kötik össze Rogériusz negyedet Váradszőllőssel (4), illetve Őssivel (8).

Fotós: Alexandru Nițescu

Autósforgalom

A lezárást érintő területen haladó sofőröknek sem volt könnyű reggele. Az biztos, hogy jó ötlet volt szombaton életbe léptetni a korlátozást, amikor még nem túl nagy a forgalom. Viszont az új közúti rend fejfájást okozott azoknak a sofőröknek, akik nem figyeltek oda. A legfontosabb változás a két új körforgalom mellett az, hogy a Nagyvásártér és a Kossuth utca kereszteződésétől egészen a Baross-hídig kétirányú lett az út. Néhányan ezt nem vették figyelembe, és a szombat reggeli órákban egy busszal találták szemben magukat, mivel a megszokás miatt az ellentétes irányú sávban haladtak. A Gojdu tér lezárása szombaton a reggeli órákban még nem volt teljes. A Ghillányi (Dimitrie Cantemir) út felől még behajthattak az autók és eljuthattak a Kolozsvári útra, vagy az új körforgalmon keresztül a Baross-hídra, illetve a központ felé.

Fotós: Alexandru Nițescu

Általános hangulat

Az utasok és a megállóban várakozók körében az elégedetlenség volt az általános hangulat. Sokan nem tudták mi merre megy, és volt, aki magáról a forgalomkorlátozásról, lezárásról és az aluljáró-építésről sem hallott. A helyzet némiképp összekovácsolta az embereket, egymásnak mesélték, mi merre megy és találgatták, meddig is fog tartani majd ez az állapot. És volt, aki a felháborodás helyett a belenyugvás mellett tette le a voksát: „kibírjuk ezt a két évet, a vírust is kibírtuk” – hangzott el a buszon. Nemcsak az emberekre, hanem a buszsofőrökre is nehéz időszak vár, hiszen ők találkoznak közvetlenül az utasok kérdéseivel és alkalomadtán haragjával. Több buszsofőrrel is volt szerencsénk együtt utazni szombat délelőtt. Akikkel mi találkoztunk, mindannyian készségesen válaszoltak az utasok kérdéseire, sőt a T3-as busz sofőrje mosolyogva, előre megkérdezte a felszállókat: „van kérdés?” Az utastársak beszámolójából viszont az is kiderült, hogy volt olyan sofőr is, aki a sok kérdés és szidalmazás után már nem válaszolt.

Fotós: Alexandru Nițescu

Mindent összevetve, a legtöbbször és a legtöbbekben felmerülő kérdés mégis az volt, hogy mi lesz hétfőtől, vagy ami még komolyabb, mi lesz, miután elkezdődik az iskola? Egy egész hetünk maradt mindannyiunknak kitapasztalni, mi merre jár, hogyan lehet eljutni a legkönnyebben A pontból B-be, és ami a legfontosabb, vértezzük fel magunkat sok-sok türelemmel, mert a következő, hosszúnak ígérkező időszakban erre lesz a legnagyobb szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában