Kísérlet

2022.08.10. 19:00

Kevesebb szemét, kisebb számla

BN-összeállítás

Érdekes kísérletet hajtott végre az AVE Bihor hulladékkezelő vállalat júliusban, amelyből kiderült, hogy a helyesen szétválogatott hulladékkal lényegesen csökkenteni lehet a háztartási szemét mennyiségét. Bihar megye több városában zajlott le az a kísérleti jellegű tevékenység, amely révén az AVE Bihor hulladékkezelő vállalat bemutatta, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel lényegesen csökkenteni lehet a háztartási hulladék mennyiségét, és ezzel közvetve a szemétszállítási díjat is. A kísérlet ideje alatt a vállalat több munkatársa naponta 16 órán keresztül felvigyázott Belényes, Margitta és Nagyszalonta egy-egy kiválasztott lakótelepi hulladékgyűjtő pontjánál. A dolgozók elmagyarázták, sőt meg is mutatták a lakosoknak, hogyan válogassák szét a hulladékot, és biztosították azt is, hogy csak azok tegyenek szemetet a kukákba, akik szerződésben állnak a vállalattal. Margittán például a kiválasztott hulladékgyűjtő pontnál júniushoz képest jelentősen csökkent a háztartási szemét mennyisége, konkrétan 20,4 köbméterről 3,5 köbméterre. Ugyanitt enyhén nőtt a biológiailag lebomló hulladék mennyisége és lényegesen megnőtt az újrahasznosítható hulladék (papír, karton, műanyag, fém, üveg) mennyisége. Így az ehhez a hulladékgyűjtő ponthoz tartozó személyek a szemétszállításért a korábbi 34,37 lej/fő helyett 23 lej/főt fizettek júliusra. Tekintve, hogy csak a jogosultak üríthették ki a kukáikat az összhulladék-mennyiség is hét köbméterrel kevesebb volt, mint júniusban. Hasonló eredmények születtek Nagyszalontán is, itt közel háromszor kevesebb háztartási szemét keletkezett, mint az azt megelőző hónapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában