Néző nélkül nincs színház

2022.08.11. 10:00

Jövő héttől lehet színházbérletet vásárolni az új évadra

Néző nélkül nincs színház – ez a mottója a 2022/2023-as évadban a nagyváradi Szigligeti Színháznak. Az új évad előadásaira szóló bérleteket augusztus 16-ától lehet megvásárolni, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón.

Pikó Stefánia

Néhány biztató számadattal indult a Szigligeti Színház évadhirdető sajtótájékoztatója. Czvikker Katalin főigazgató elmondta, a koronavírus miatti lezárások ellenére az elmúlt évadban közel 38 ezer nézője volt a színháznak, összesen 295 előadást játszottak, ebből 213-at Nagyváradon, 51-et a megyén belül és 31-et külföldön. Az igazgató említést tett a kiemelkedő eseményekről – amelyekről portálunkon is beszámoltunk –, többek között a Holnap Után Fesztiválról, a Dubaji Világkiállításon való szereplésről, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról, amelyen Az öngyilkos (Hunyadi István és Tasnády Sáhi Noémi főszereplésével) című produkcióval több díjat is elnyertek. A Lilliput Társulatnak pedig idén zárult le az egyik legnagyobb vállalkozása, a Valahol Európában, amelynek hatezer nézője volt. 

Az új évad kínálatát a társulatok vezetői, Novák Eszter (Szigligeti) és Botházy-Daróczi Réka (Lilliput) mutatták be. Mint kiderült, a Nagyvárad Táncegyüttes éléről Szabó Enikő-Ágnes távozott, ugyanis szakmát váltott. Feladatkörét Czvikker Katalin vette át mint menedzser, a főkoreográfusok pedig Györfi Csaba és Imre Béla. A sajtótájékoztató keretében bemutatkozott dr. János Szabolcs is, akit egyébként a Partiumi Keresztény Egyetem oktatójaként ismerhetünk, most azonban a színház új PR-titkáraként volt jelen. A sajtó képviselőivel ismertette azt a projektet, melynek keretében elérhetővé szeretnének tenni online, de letölthető PDF-formában minden olyan könyvet, amely a nagyváradi színházzal kapcsolatban jelent meg mostanáig.
Az új évad előadásaira szóló bérleteket augusztus 16-ától lehet megvásárolni, a programfüzet online már elérhető az alábbi linken: https://issuu.com/szigligetiszinhaz/docs/musorfuzet_2023_nyomdai.

Szigligeti Társulat

Az évad első produkciója a 125 esztendeje született Tamási Áron, a „legszékelyebb” magyar író, a székelységében is egyetemes, összmagyar kulturális örökséget maga után hagyó író emléke előtt tiszteleg. A Tamási-emlékév jegyében a Csalóka szivárványt tűzi műsorra a színház Telihay Péter rendezésében. Az évad folytatásában, szilveszterre Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Egy őrült nap, avagy Figaro házassága című darabbal készül a társulat, Botos Bálint rendezésében. 2023 januárjában a Magyaroszaurusz (magyaroszaurusz: Erdélyben felfedezett dinoszauruszfaj, mely feltehetően erőforrások hiányában csak mintegy ötödére fejlődhetett óriás rokonainak) című előadás várja a közönséget, amelyet Gianina Cărbunariu, a román színházi szakma egyik legjelentősebb női alkotója (író, rendező, színművész) jegyez, aki neves román alkotókkal és a Szigligeti Társulattal összefogva készít előadást. Az évfordulók jegyében a Szigligeti Társulat 2023-ban megemlékezik Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára. A „lánglelkű költő”, „irodalmunk egyik legfényesebb csillaga” születésének jubileumára a társulat a Szabadság, szerelem — Petőfi 200 című, januártól induló projekttel készül, amely minden korosztályt megszólító eseményeket, tantermi előadásokat foglal magába.
Én, a féreg címmel Kafka-kabarét rendez Kovács D. Dániel Kárpáti Péter író, dramaturg, rendező, az egyik legfontosabb kortárs magyar színpadi szerző műve alapján. A darab Franz Kafka Az átváltozás című elbeszélése ihletésére született. Novák Eszter rendezésében láthatja közönség a Csinibaba című zenés vígjátékot, az azonos című, Tímár Péter által rendezett és Márton Gyula által írt film eredeti, színpadi változatát. A 2022/23-as évad műsortervében ugyanakkor három vendégelőadás is szerepel: a Szatmárnémeti Északi Színház három produkcióval lép fel Nagyváradon. Szőcs Géza Raszputyin című darabját Sardar Tagirovsky rendezésében láthatja a nagyváradi közönség, valamint Georg Büchner Woyzeckjének színpadi adaptációját Albu István rendező jegyzi, a szatmárnémeti társulat harmadik előadása pedig a Légy jó mindhalálig lesz Móricz Zsigmond regénye alapján.
Az utóbbi évek pandémiás korlátozásai után folytatódik az Iskola a színházban, színház az iskolában című népszerű diákprogram is, amelynek idei címe Madarat tolláról…, főtémája pedig a barátság lesz.

Nagyvárad Táncegyüttes

A 2022/23-as évadban visszatér a Nagyvárad Táncegyütteshez Novák Péter, aki 2013-ban a nagysikerű Nagyvárosi bujdosók című táncelőadást jegyezte. A rendező-koreográfus ezúttal az Istenes című előadást jegyzi. Az évad másik bemutatója a talányos című A Schmürz lesz, amely egy „fizikai színházi őrület” Boris Vian Birodalomépítők, avagy a Schmürz című drámája alapján. Az előadás rendező-koreográfusa Györfi Csaba.

Lilliput Társulat

Három új produkciót tűz műsorrendjére az induló évadban a Lilliput Társulat. 2022. november 5-én mutatja be a társulat a Holle anyó című előadását, amelynek szövegét Pozsgai Zsolt írta a Grimm-testvérek meséje alapján. A Lilliput Társulat a petőfisándor@arany.hu előadással tiszteleg a 200 éve született Petőfi emléke előtt. És hol máshol, mint az iskolában? – sok verssel, játékkal, zenével. Az előadás azt a gondolatot feszegeti, hogy milyen lenne Petőfi, ha ma élne.
A Magyar Költészet Napján, 2023. április 11-én a Verselő verserdő című, játszószínházi interaktív versjátékkal, bábos játékkal jelentkezik a társulat. A játék célja a költészet és a bábozás népszerűsítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában