Programsorozat

2022.08.26. 11:11

Ismét megszervezik a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat

Idén kilencedik alkalommal fogják megszervezni szeptember első hétvégéjén a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A szervezők csütörtök délben az RMDSZ nagyváradi székházában ismertették a részleteket.

Ciucur Losonczi Antonius

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese kiemelte: a helyi vezetőkkel és a történelmi egyházakkal együttműködve a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy az adott térségben élő magyaroknak legyen három olyan napjuk, melyek csak róluk szólnak, hiszen a szórványban hiába szerveznek a román többségű önkormányzatok falunapokat, azokra általában csak egy-két magyar fellépőt hívnak meg. Holott van igény a színvonalas programokra, és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ott élő magyarok örömmel vesznek részt az eseményeken, mert erősíti az identitásukat. A péntek mindig a hagyományőrzés jegyében telik, a szombat családi nap, a vasárnap pedig az elcsendesülésé. „Idén kilencedik alkalommal szervezzük meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat, amely egy újabb lehetőség egy nagyobb térben, egy nagyobb közösségben való találkozásra, kézfogásra vagy akár koccintásra, hogy egymás szemébe nézve megosszuk egymással magyar közösségünket érintő gondjainkat és örömünket”, fogalmazott Borsi Imre Lóránt.

Szeptember 2-án, pénteken a helyszín Várasfenes. Molnár Csaba alpolgármestertől megtudtuk, hogy 17.30 órától néptáncosok vonulnak fel a polgármesteri hivataltól a kultúrházig, majd 18 órától fellépnek az erdei színpadon a székelyhídi Zajgó, a micskei Görböc, a magyarremetei Kéknefelejcs, a köröstárkányi Százszorszép, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a szentjobbi Vadvirág Népdalkör, a berettyószéplaki Bodzavirág, a mezőtelegdi Sebeskörös-menti Pacsirták, az érmihályfalvi Nyíló Akác, a borsi Galagonya, a nagyszalontai Toldi, a zerindi Ibolyák és a debreceni Hajdú.

Szeptember 3-án, szombaton Köröstárkányban szerveznek programokat. Mikló Ernő körzeti RMDSZ-elnök elmondta, hogy az ünnepélyes megnyitót 9 órakor tartják, amikor bográcsosfőző verseny kezdődik. Ezt követi a Szarvasi Városi Fúvószenekar hívogatója a falu utcáin, az M.M. Pódium Színház műsora (10 óra), az ünnepi istentisztelet, a konfirmandusok találkozója, illetve Sebestyén László Ede tiszteletes Hűségesebben című könyvének bemutatója a református templomban (11 óra). Jó ebédhez szól a nóta Lakatos Dórival 13 órától, 13.30 órától fellép a tárkányi Százszorszép néptánccsoport. A focibajnokság és a főzőverseny eredményhirdetése után (14 óra) Dézsényi Zsófi énekel sanzonokat (14.30 óra) és koncertet ad a Szarvasi Városi Fúvószenekar (15 óra). Csűry István püspök igehirdetésével kápolnát avatnak 16 órától. Az esti órákban zenei műsorok lesznek, közreműködik Mezei Dia (18 óra), Kohajtek Csaba (18.30 óra), majd a táncházat (19.30 óra) követően a Debreceni Hajdú Táncegyüttesnek (20 óra), Békefi Vikinek és barátainak (20.30 óra), Lakatos Dórának, Henczi Emmának és Kohajtek Csabának (21.30 óra), valamint Antal Péternek (22.30 óra) lehet tapsolni. A színpadi előadások helyszíne a kis focipálya, ahol a gyermekek számára egész napos, ingyenes ugrálóvárat is biztosítanak a szervezők, illetve 9 órától Kisnyégerfalván rendezik meg a Térségi Tulipán Kupát a műfüves focipályán.

Szeptember 4-én, vasárnap Belényesben 14 órától ünnepi istentiszteletet és az egyházi kórusok találkozóját tartják a református templomban, 16 órától a polgármesteri hivatal dísztermében átadják a Zsisku János szórványdíjat, 16.10 órától pedig fellép a Debreceni Hajdú Táncegyüttes.

A Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat támogatja az országos és a megyei RMDSZ, a Partium Alapítvány, a Köröstárkányi Közösségi Fejlesztési Egyesület és a Köröstárkányi Ifjúsági egyesület, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Csoóri Sándor Alap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában