Árkörkép

2022.08.03. 14:00

Dinnyét, barackot, szilvát vegyenek!

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Roskadásig tele vannak az asztalok friss gyümölcsökkel és zöldségekkel a nagyváradi rogériuszi piacon, s jó látni, hogy szinte minden asztalon helyi termékek vannak. A hegyközi és érmelléki gazdák szezonális gyümölcseit és zöldségeit most érdemes beszerezni, ugyanis ezek nagy része jelenleg jó áron kapható, és természetesen él az az elv, hogy amennyiben sokat vásárol az illető, az eladó még enged az árból. A szezonális termékeket tekintve a barack kilójának ára változó, függ, attól is, hogy milyen fajta. Az őszibarack kilójának ára 10 lej körül mozog a legtöbb asztalnál, de azért már 7 lejért is lehet kapni, a kajszibaracké kicsit drágább, ennek kilója 12 lej körül van. Olcsóbb gyümölcs viszont a szilva, aminek a legtöbb árus 5 lejért kínálta kilóját, vagy természetesen a dinnye. A görögdinnye kilója négy lej körül van, a sárgadinnyéé ennél sokkal változóbb, volt aki 4 lejért kínálta kilóját, de 67 lejért is lehet látni. A cseresznye olcsóbb, mint tavaly volt, most a rogériuszi piacon ennek ára 15 lej/kg. Az alma kilója 5 lej körül van, fél kiló epret 810 lejért lehet vásárolni, 200 gramm málna 68 lejbe kerül, 500 gramm málna pedig 1417 lejbe. Meglepően sokan árulnak banánt is jelenleg, melynek kilója a piacon 57 lej. 

A zöldségeket illetően szintén változók az árak. A szezonális termékeket tekintve érdemes uborkát vásárolni, a savanyúságnak való apróbb uborka kilója 3 lej a legtöbb helyen, a nagyobbak kilója 4 lej körül mozog. A káposzta kilója szintén 3 lej körüli. A tök kilójának ára 5 lej, de ezt lereszelve is lehet vásárolni, kaporral együtt – így már szinte kész a leves vagy főzelék. Ez különböző ,,kiszerelésekben van”, az ára 5 lejtől kezdődik (egy kiló), de akár sokkal nagyobb csomagokat is lehet venni, 1015 lejért. A paradicsom kilója 57 lej körül mozog, a cherry paradicsom természetesen kicsit drágább, 23 lejjel magasabb az ára. A csípős paprikát darabra árulják, a legolcsóbbat 50 baniért, a legdrágább 1 lejbe kerül. A zöldpaszuly kilójának ára 25 lej. A kápiapaprikának a kilója a legtöbb helyen 10 lej. A padlizsánt már elég jó áron lehet kapni, de még nincs itt az ideje télire is bevásárolni belőle, ennek kilója jelenleg 6 lej körül mozog. Egy köteg petrezselyemzöld vagy kapor ára 1 lej, ez az ár egységesnek bizonyult a piacon. Ami nem maradhat el nyáron az asztalokról, az a főtt kukorica: ennek ára változó, a csemegetengerit is darabra árulják, 2 vagy 3 lejbe kerül. 

Forrás: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában