A balladák világa

2022.07.02. 19:49

Vers- és balladamondó estet szerveztek Margittán

A Horváth János Társaság (HJT), A balladák világa címmel, idén június 24-én tizenegyedik alkalommal rendezte meg a vers- és balladamondó estet. A több mint egy évtizedes múlt azt igazolja, hogy a program közkedvelt és szívesen jelentkeznek rá a résztvevők. Ezt igazolja az is, hogy évről-évre növekszik a jelentkezők száma.

Hajas Anna

Mint az eddigi években, most is unokától nagyszülői korig minden korcsoport képviseltette magát a kulturális délutánon. A legfiatalabb résztvevő 6, a legidősebb 80+ éves volt. Valamennyien sikeresen választottak verset, vagy balladát, mely többségüknél illett egyéniségükhöz. Nem versenyről van szó, ezért azokat is várták, akik nem kiemelkedően tehetséges szavalók. A lényeg az együttlét és a sok szép vers, illetve ballada meghallgatása. Margittán kívül a környékbeli települések vers- és balladamondói is szép számban képviseltették magukat.

Az első években balladaestként indult a rendezvény. Aztán közvéleménykutatás alapján kiderült, hogy vannak, akik ballada helyett inkább kedvenc versüket mondanák el. A főszervező ezért úgy döntött, hogy a program vers- és balladamondó estté változik. A jelentkezők létszáma ekkor látványosan megnőtt. Az eseménynek a kezdettől mindmáig a polgármesteri hivatal konferenciaterme ad otthont, az anyagi résztámogatók pedig a Margittai Helyi Tanács és a Communitas Alapítvány, melyet a szervezők ez úton is megköszönnek.

Tanárok, tanítók, diákok, szülők és nagyszülők együtt szavaltak. Örömteli dolog, hogy a vidéki diákok szavalókedve évről-évre nő. Ez a tény a diákokon túl azokat a nagyszerű pedagógusokat is dicséri, akik megszerettették velük a költészetet, irányítják tanulásukat, és el is kísérik őket a versenyekre, szavalóestekre, és jó példával elöl járva ők maguk is szavalnak.

Az estet Szőke Ferenc HJT-elnök, főszervező nyitotta meg. Beszédében köszönetet mondott azoknak, akik vers-, illetve balladamondásra vállalkoztak, a közönségnek és a támogatóknak egyaránt. Ezt követően sorra előadták a jelentkezők az általuk szabadon választott verset vagy balladát. Tartalmas, jól sikerült program volt, melyen láthatóan mindenki jól érezte magát. A szavalásra, balladamondásra vállalkozókat oklevéllel és könyvek vásárlására fordítható pénzjutalommal díjazta a Társaság, továbbá megtérítette a vidéki versenyzők útiköltségét. Nagyszerű előadásoknak lehettünk tanúi. Szép gesztus volt a pedagógusoktól, hogy úgy mutattak példát tanítványaiknak, hogy ők is szavaltak: Barbu Edit, Bende Orsolya, Simon Erika.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Demián Zsolt margittai alpolgármester is, aki gratulált a szervezőknek és a versmondóknak, akik időről időre kulturális tartalommal töltik meg a konferenciatermet. „Tartalmas, szép együttlét volt, repült az idő, az unalom ismeretlen fogalom ezeken az esteken” – mondta az alpolgármester. A HJT idén még négy szavalóversenyt szervez: október 15-én, az Eminescu szavalóversenyt, román és magyar nyelven, október 22-én Fügedy Anikó tanítónővel közösen a Papp Attila szavalóversenyt, november 12-én az Istenes versek szavalóversenyét, november 26-án pedig az Ady szavalóversenyt. Ezek szintén körzeti rendezvények, melyekre nagy szeretettel várják majd a helyi és környékbeli szavalókat egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában