Szárazság

2022.07.21. 08:11

Elsősorban a mezőgazdaságot sújtja Bihar megyében a vízhiány

Országszerte gondot okoz a szárazság, nem kivétel ez alól Bihar megye sem. Drámai ivóvízhiány még sehol sem alakult ki, azonban mindenhol arra kérik a lakosságot, hogy a kertek öntözését saját kútból igyekezzenek megoldani.

Facebook/Karsai Attila

Pikó Stefánia, János Piroska 

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a Román Vizek Országos Hatósága (ANAR) közleménye szerint Románia 214 településén vezettek be korlátozásokat az ivóvízhasználatban a víztartalékok apadása miatt, illetve felelős vízhasználatra szólították fel a lakosságot. Az ANAR 17 megyét – elsősorban Kárpátokon kívülieket – jelölt meg, amelyekben korlátozni kellett a vízhasználatot, de Bihart is a problémás térségek közé sorolta. A megye víztározóinak telítettsége 70–80 százalékos, ez hasonló az elmúlt heti adatokhoz – nyilatkozta a sajtónak Anca Mihociu, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának szóvivője. Körképünkben a megye többségében magyarlakta településeinek elöljáróit kérdeztük az aktuális vízhelyzetről, illetve az aszály hatásairól. 

Bihardiószeg 

„Rengeteget dolgoztunk az utóbbi tíz évben a vízhálózat problémáinak kiküszöbölésén, ezeket a gondokat 2022- re sikerült is megoldanunk, úgyhogy elmondhatjuk, ez az az év, amikor gyakorlatilag megszakítások nélkül, folyamatosan szolgáltatjuk a vizet Bihardiószegen. Ugyanakkor jelenleg vízhiány sincsen” – tájékoztatta szerkesztőségünket Bihardiószeg polgármestere, Mados Attila. Az elöljáró hozzátette, a lakosságot figyelmeztetni sem kell azzal kapcsolatban, hogy ne használják a vezetékes vizet a kertek öntözésére, ugyanis mindenhol van vízóra, mindenki pontosan annyit fizet, amennyit fogyaszt, a számlák pedig önmagukban eléggé elrettentőek ahhoz, hogy megakadályozzák az ivóvíz kerti használatát. 

Érmihályfalva 

„Városunkat is elérte a szárazság, de hála Istennek, nem olyan szinten, hogy korlátozások bevezetésére legyen szükség. Körülbelül három héttel ezelőtt volt két, ebből a szempontból kivételes nap, amikor mégiscsak korlátozásokat vezettünk be, de mindössze két-két óra erejéig állították meg a vízellátást, és azóta ehhez hasonló intézkedésre nem volt szükség” – magyarázta Érmihályfalva alpolgármestere, Karsai Attila. Ebben az említett két napban a szolgáltató csökkentett nyomással tudta biztosítani a vízellátást, tudtuk meg. Azóta folyamatos és zökkenőmentes a szolgáltatás, ez pedig jelentős részben köszönhető annak a beruházásnak is, amelyet a tavaly fejeztek be, és amelynek végeredménye – a korábban már meglévő mellé – egy új víztározó megépítése volt, így megduplázódott a víztartalék tárolásának kapacitása a településen. Különböző pályázati lehetőségeket kihasználva sikerült előrelépni az érmihályfalvi vízszolgáltató cég (Apa Canal Nord Vest SA) fejlesztésével. A cél az ivóvíz tárolási kapacitásának megduplázása, új klórozó berendezéssel ellátott konténer vásárlása, kézi munkaeszközök és erőgépek vásárlása, új áramfejlesztő, illetve egy mobil-labor beszerzése volt. A felsorolt beruházások elősegítik a vízszolgáltatás minőségének javítását, a hibaelhárítás és karbantartás könynyítését, és nem utolsósorban a víz minőségének folyamatos ellenőrzési lehetőségét. A régi víztározó is új burkolatot kapott. Karsai Attila hozzátette, a régi, felújított víztározó 500, az új pedig szintén 500 köbméteres. „Ezáltal szinte teljesen megszűnt az előző években felmerült vízhiány, nyomáshiány” – fogalmazott. Megtudtuk azt is: jelenleg és a közeljövőben sem számítanak komolyabb fennakadásokra ezen a téren, hosszabb távra már vannak konkrét tervek, sőt, elnyert pályázatok. „Az Anghel Saligny országos fejlesztési program keretében elnyert pályázat többek között három új kút fúrására ad lehetőséget, illetve a vízhálózat bővítésére, ugyanakkor műszaki épület és korszerű víztisztító rendszer is épül majd a településen” – mondta Karsai Attila. Erről a közelmúltban az online térben is beszámolt: „A sikeres pályázásnak köszönhetően több mint 23 millió lejt fordíthatunk a vízhálózat javítására. A Cseke Attila által vezetett Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztériumnak köszönhetően további lehetőség adódik városunk vízhálózatának bővítésére a Pásztorgaz városrészben, illetve, a jelenlegieken kívül, három újonnan fúrt kút fogja biztosítani a település vízellátását, szintén az említett öszszegből” – áll a bejegyzésben.

Margitta

 „Tudjuk, látjuk, hogy milyen problémákkal szembesülnek jelenleg sok helyen a vízellátással kapcsolatban. Nálunk egyelőre nincsenek fennakadások, épp ma reggel beszéltem a vízművek igazgatójával” – tájékoztatta szerkesztőségünket Demian Zsolt alpolgármester a margittai helyzetről. Beszámolt továbbá arról, hogy idén is elvégezték a karbantartási munkálatokat, kitisztították a medencéket, ennek köszönhetően a szivattyúk nagyon jól működnek. „Azt viszont nem tudjuk megjósolni, hogyha a kánikula sokáig tart még, mi fog történni. Csak azt tudjuk, hogy jelenleg minden szempontból rendben vagyunk, nincs nyomás- vagy vízhozamveszteség. A lakosságot mi is arra intjük, hogy figyelmesen használják a vízkészleteket, lehetőleg ne locsolják a kerteket a vezetékes vízzel” – tette hozzá az elöljáró. Az alpolgármester megjegyezte, csak akkor volt egy bő fél napos szüneteltetés, amikor a medencéket tisztították, de ezt minden évben elvégzik, nem egy szokatlan folyamatról van szó. Ennek ellenére voltak elégedetlenkedések a lakosság körében, amire az elöljáró annak az időszaknak a felidézésével reflektált, amely oly sokáig jellemző volt Margittán: „2006-ig vagy 2008-ig »programra« volt a víz, ami azt jelentette, hogy naponta mindössze néhány órán át volt vízszolgáltatás, leginkább reggel és este, az emberek különböző edényekbe, fürdőkádakba, tartályokba gyűjtötték a vizet. Erre azért volt akkor szükség, mert ki voltak szakadva a vízcsövek, és több lett volna a veszteség, mint amennyi vizet elhasználtak volna. Persze mára már teljesen rendben van a vízhálózat, ehhez pedig annyira hozzászoktak az emberek, hogy egyesekben még a néhány órás kiesés is hatalmas felháborodást kelt.”

„Szalacson inkább a vízellátás rendszerével van gond. A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) kérte, hogy csökkentsük az arzéntartalmat a vízben, egy projekt keretében fel is szereltünk egy új arzénszűrő berendezést, de ez sem a legjobb megoldás. Ezt leszámítva nincs baj, el tudjuk látni a lakosságot, a kutak termelnek elég vizet” – tudtuk meg Horváth Béla polgármestertől. Hozzátette, az egyértelmű, hogy nem szabad a vezetékes vizet a kertek locsolására használni, erre évek óta rendszeresen figyelmeztetik is a lakosságot Szalacson, és az emberek többsége ezt be is tartja, hiszen mindenhol vannak vízórák, ami nem minden környező település esetében jellemző. Ezeket rendszeresen leolvassák, a vízórák pedig úgy vannak felszerelve, hogy nem lehet őket manipulálni. Elmondása szerint kutat fúratni pedig még mindig rentábilisabb, mint a hálózati vizet használni. „Idén és talán még jövőre sem lesz problémánk, általánosságban viszont láthatjuk, hogy egyre szárazabbak az évek. Az idei esztendő most nagyon odatett, senki nem garantálja, hogy a következő év jobb lesz, és az is előfordulhat, hogy a talajvíz is fogyni fog. A nyári időszakban könynyen elmegy naponta 500 köbméter, vagy akár több is, van mit szivattyúzni, de hogy ez meddig lesz fenntartható évek távlatában, azt nem tudom megmondani. Nálunk szerintem a legnagyobb hibát akkor követték el, amikor 1964-ben lecsapolták, eltüntették a mocsárvilágot, hiszen a talaj az emberi beavatkozás nélkül is folyamatosan szárad” – fogalmazott a polgármester. 

Nagyszalonta 

Nagyszalonta polgármesterétől, Török Lászlótól megtudtuk, hogy a megyei jogú város 170 utcájának minden háztartása, és a 148 tömbház lakásai rá vannak csatlakoztatva a közös ivóvízhálózatra, a lakások pedig vízórával vannak ellátva. „Az ivóvízellátással jelenleg nincsenek problémák, összesen tizenegy kút szolgálja ki a várost. A helyreállítási terv keretében a város most kíván egy olyan programot megpályázni, melynek keretében további húsz kút fúrására volna lehetőség. A mezőgazdaságban, akárcsak Bihar megye más településein, komoly gondokat okoz az aszály” – számolt be róla az elöljáró, hozzátéve, Nagyszalonta önkormányzata nemrég arra kérte fel a mezőgazdasági területekkel rendelkező helyi gazdákat, hogy jelentkezzenek a hivatal iktatóirodájában, és számoljanak be azokról a veszteségekről, amelyeket a szárazság okozott, ugyanis aszálykár megtérítésére jogosultak az érvényes rendeletek (MADR/MAI 97/63/2020, 177/78/2022) értelmében. 

Hegyközcsatár 

Hegyközcsatárban a kukoricatermés száz százalékban tönkrement az aszályban, a szalmás gabonák termése jó negyven százalékos csak, az ivóvízellátással azonban még nincs probléma – tudtuk meg Bíró Ferenc polgármestertől. A községben ivóvíz-korlátozást még nem eszközöltek, annyit kértek a lakosoktól, hogy ne pazarolják a vizet, ne locsoljanak vele. „Reméljük, hogy ha amennyiben egymásra figyelve megértjük egymást, és szeretnénk, hogy továbbra is legyen vizünk, akkor fenn tudjuk tartani ezt az állapotot” – fogalmazott az elöljáró. A mezőgazdasági minisztérium a rendkívüli szárazságra való tekintettel meghosszabbította az aszálykár-bejelentés határidejét, ennek értelmében a termelők a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséget (APIA) az őszi vetések esetében 2022. augusztus 1-ig értesíthetik a kárról, míg a tavaszi vetésben keletkezett terméskiesésről 2022. november 15-ig nyilatkozhatnak. Hegyközcsatárban is sokan jelentettek aszálykárt, problémát jelent azonban, hogy a gazdáknak az októberi ellenőrzéshez a kukoricatermésből 10 százalékot meg kell hagyniuk, emiatt pedig a tönkrement kukorica földjét nem tudják búzával bevetni – jegyezte meg a polgármester. 

Berettyószéplak és Bályok 

Berettyószéplakon egyelőre még nincs ivóvízhiány, azonban gondot okoz, hogy többen a felhívás ellenére a vezetékes vizet használják öntözésre – mondta el érdeklődésünkre Helmeczi Lajos alpolgármester. Ha sokáig tart a szárazság, muszáj lesz korlátozást bevezetni, mivel nagyon nagy a fogyasztás – tette hozzá. A szomszédos Bályokon is aggasztó a helyzet, vannak olyan utcák, ahol a kutak is kiszáradtak, ugyanakkor a vízellátás akadozik a leálló szivattyúk miatt – tudtuk meg Debreczeni László helyi tanácsostól. Korlátozás nincs bevezetve, csupán a lakosságot szólították fel arra, hogy ne használják öntözésre a vezetékes vizet, vannak olyanok azonban, akik nem tartják be ezt. Sorin Sabău polgármester június végén jelentette be közösségi oldalán, hogy a község szerződést írt alá egy 300 köbméteres víztározó beszerzésére, amely Bályokot és Szoldobágyot látná el vízzel, ennek szállítási határideje 4–6 hét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában