Program

2022.07.19. 14:45

A tánc a lélek rejtett nyelve

Törő Enikő

A nagyváradi 11-es számú általános iskolában immár hagyománnyá vált, hogy változatos iskolán kívüli tevékenységek tömkelege csalogatja a kisiskolásokat vakációban is. Az előző évekhez hasonlóan idén is folytatódott A tánc a lélek rejtett nyelve elnevezésű program, a Diákokért Egyesület, valamint Vass Annamária tanító néni főszervezésében, mely a tanulók ritmusérzékét, lelki ráhangolódását hivatott szolgálni.
A táncnak, mint ritmusos mozgásformának, köztudottan rengeteg pozitív hatása van, magyarázták a szervezők. A tánc közösségformáló erejű, gondoljunk csak akár az óvodában tanult játékos körtáncokra, vagy a tájegységenként különböző néptáncokra. A tánc érzelmeket közöl, és felszabadít. Különböző stílusaiban más-más érzelmek kifejezését érzékelhetjük. Ezen kívül a mozgáskordinációt is fejleszti, a mozgáskultúrát gazdagítja. 

A gyerekek nemcsak az iskola keretein belül készültek hétről-hétre, hanem amint lehetőség adódott rá, be is mutatták a tanultakat szüleiknek és az épp aktuális közönségnek. Két évnyi ,,elzárkózás” után igazi felüdülés volt rákészülni hétről hétre, vagy akár napról napra a fellépésekre, mondták a programfelelősök. A program előkészületében gyerekek együtt keresték ki a számukra megfelelő zenét, amit aztán egyszerű mozdulatokkal, ritmusra, saját arculatukra formáltak. Sőt, az ügyesebb, kreatívabb gyerekek már maguk találtak ki koreográfiát a kiválasztott dalhoz, zenéhez.

Az egész évben zajló program lezárása a júliusban történt. A pedagógusok (Semendi Mónika, Herlitska Ibolya, Kor Mária, Vass Annamária és Perecz Simo Annamária) és a gyerekek zárt ünnepség keretén belül kiértékelték az idei év tevékenységeit és megtervezték a jövő tanév programjait is. Ezúton szeretnének köszönetet nyilvánítani a Communitas Alapítványnak, mely nélkül a program nem jöhetett volna létre. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában