Identitás

2022.06.23. 17:00

Tamás Gábor is fellép az idei Sóvám-ünnepen

A révi Sóvám-ünnepet 52 éve minden év júniusában rendezik meg. Ez a tény azonban nem az ünnepi hagyomány változatlanságát jelenti, csupán azt jelzi, hogy Rév történetében a sóvámolás momentuma alkalmas arra, hogy több mint fél évszázada kifejezze a településen élők lokális identitását. Az esemény mai formája a korábbi ünnep elemeiből táplálkozik, de az eltelt 52 év alatt jelentősen átalakult, mert a szervezők a helyi hagyományokat mindig a jelenben definiálják, és ehhez igyekeznek olyan momentumokat találni a település múltjában, amelyek aktuálisan hasznosíthatók. A Sóvám-ünnep hagyományának átalakulása az elmúlt több mint ötven év politikai-gazdasági és kulturális változása mentén zajlott, ami folyamatosan együtt járt a lokális értékek más dimenziójú megközelítésével és újradefiniálásával, írja egyik tanulmányában Lovas Kiss Antal debreceni történész

2022-re pontosan kialakított forgatókönyv szerint zajlanak az események, a Sóvám-ünnep főbb rendezvényein keresztül is leírható. Felépítése lényegében a következő eseményekből tevődik össze: az első napon a só szállító tutaj érkezése, köszöntők, postagalamb-röptetés, népzenei fellépők és szabadtéri diszkó. A második napon felvonulás, köszöntők, bográcsfőző verseny, az amatőr népi együttesek fesztiválja, valamint esti meghívott sztárok fellépése és tűzijáték. A zene és gasztronómia, mint az esemény tengelye vonul végig a kétnapos rendezvényen. Az esemény központi tere a helyi futballpálya. Itt kap helyet a színpad és a nézőtér valamint a főzőverseny padokkal és asztalokkal ellátott helyszíne. A színpadra hangolt eseményekre jellemző, hogy néhány ünnepköszöntő momentumtól eltekintve az ide látogatók szórakozását szolgálják. Idén a Sóvám-ünnep június 25–26-án lesz megrendezve. A szervezőktől megtudtuk, hogy a fellépők között Tamás Gábor, Ducu Bertzi és a Proconsul együttes szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában