Bemutató

2022.06.24. 17:33

Nagyváradon is bemutatták dr. Szabó József kötetét

Pikó Stefánia

Nagyváradra is eljutott az a hatalmas munkáról árulkodó kötet, amelyet korábban Diószegen mutattak be az érmelléki helytörténet újabb kutatómunkájaként. Az Adatok a bihari Érmellék szőlészeti-borászati történetéhez című kötet diószegi bemutatójáról lapunkban mi is beszámoltunk. A nagyváradi érdeklődők most a Partiumi Keresztény Egyetemen találkozhattak a szerzővel a Szent László Napok keretében péntek délután.

A jelenlévőket Nyíri Enikő, az egyetem PR felelőse és sajtóreferense köszöntötte, és felkérte Debrenti Edithet, az intézmény tudományos igazgatóját, hogy ismertesse néhány szóban a kötetet. Az igazgató, a Partium Kiadó nevében beszélve elmondta, dr. Veres Lajos egyetemi oktatót kérte meg, hogy olvassa el a munkát, és készítsen róla egy recenziót, hiszen egy kiadó nem tud nem elfogultan beszélni egy általa kiadott munkáról. Ennek ellenére azt kiemelte, egy népszerű kötetről van szó, amelyhez a Partium Kiadó abból a szempontból nincs hozzászokva, hogy általában nagyon szakspecifikus köteteket adnak ki, ezeket pedig csak egy-egy szűk szakértői kör értékeli. A recenzió, amelyből részleteket olvasott, hangsúlyozza, meghökkentő mennyiségű adattal szembesül az olvasó, amikor a kezébe veszi a kötetet, rengeteg minden kiderül az Érmellék egykori és jelenlegi borkultúrájáról, és kiderül, az Érmellék igazi történeti borvidék.

A Szent László Napok főszervezőjeként Zatykó Gyula köszöntötte a résztvevőket, elmondva, nagyon közel áll a szívéhez a borászat és szőlészet témája, főleg, hogy 2005 és 2010 között ő maga is aktívan tevékenykedett ezen a területen: borvacsorákat szervezett, melyek keretében magyarországi borászokat hívott meg, hogy megosszák tapasztalataikat a helyi érdeklődőkkel, borászokkal. Hozzátette, a bor és a kultúra szétválaszthatatlan, ugyanakkor a magyart sem tudjuk elképzelni ló és bor nélkül. Beszéde zárásaképpen megköszönte a kötet szerzőjének, és mindenkinek, aki ehhez hasonló helytörténeti, értékmentő munkát folytat térségünkben.

A továbbiakban a kutatómunkát végző dr. Szabó József képes előadással készült az érdeklődőknek többek között a kötetről, de a jelenlévők a bor világ- és magyar történelmébe is „belekóstolhattak”. A bemutató során a Magánének szak három hallgatója örvendeztette meg a vendégeket egy rövid előadással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában