Tárlat

2022.06.29. 10:00

Nagy Károly Zsolt fotóiból nyílt kiállítás a Zion zsinagógában

„A mai váradi polgárságnak nagyon nagy szüksége van arra, hogy közelebb kerüljön azokhoz az értékekhez, amelyeket ezek a képek megmutatnak” – fogalmazott Hausmann Cecília köszöntőjében.

Forrás: Szent László Napok

Pikó Stefánia

A Salgótarjáni utcai zsidó temető képeiből nyílt egyéni kiállítása Nagy Károly Zsoltnak Nagyváradon, a Zion zsinagógában múlt szombaton a Szent László Napok keretében. A sárospataki kulturális antropológus, fotográfus, református lelkész Mióta elvesztettünk téged… című tárlatát az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület nevében Tóth István fotóművész, illetve Visky András kolozsvári író és rendező nyitotta meg. A fotós egyesület mellett az eseményt a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport szervezte, de társszervező volt még a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány, amely a helyszínt biztosította. A megnyitón a Szent László Napok szervezőinek részéről Hausmann Cecília iparművész köszöntötte a jelenlévőket. Az alkalmon közreműködött O. Andrássy Katalin zongoraművész és Thurzó Sándor József brácsaművész.

„Különleges kiállítás megnyitójára került most sor a Szent László Napok keretében. (…) Hozzám nagyon közel álló témát mutat be ez a tárlat, hiszen olyasmiről van szó, amivel én is foglalkoztam korábban, amikor az Olaszi temetőről készítettem összeállítást Egy temető halála címmel. Kissé irigykedve állapítom meg azonban, hogy ez a kiállítás sokkal színvonalasabb, persze, a temető is teljesen más. (…) Ezeknek az igazán mesterien megalkotott fotóknak az összeállítása megmutatja, milyennek is kellene lennie a fotóművészetnek” – fogalmazott Tóth István, az Euro Foto Art elnöke, majd gratulált a munkához a jelenlévő fotóművésznek.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető talán az egész Kárpát-medence legértékesebb zsidó temetője – mondta Hausmann Cecília. „Nagyon fontos nekünk ez a kiállítás és az, hogy itt lehet, mert a mai váradi polgárságnak nagyon nagy szüksége van arra, hogy közelebb kerüljön azokhoz az értékekhez, amelyeket ezek a képek megmutatnak” – fogalmazott.

„Nagy Károly Zsolt fotói a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőről nem egyebek, mint az örökkévaló színe elé felállított ellenéden, vagyis egy kőből, vasból és az elszabadult vegetáció tüneményéből összerakott, idővel önmagára omló, nagyszabású installáció. Ez a lenyűgöző temetőművészeti értékkel bíró kőkert Nagy Károly Zsolt optikáján keresztül számos személyes történetben, valamint az emberi élet jelentésének gyors eltűnésében részesíti nem is az embert, hiszen ez számára minden, amit tapasztal, hanem sokkal inkább magát az örökkévalót” – fogalmazott Visky András író a tárlat munkáira reflektálva. Hozzátette: „A lábujjhegyen lépkedő, (…) tapintatos fotográfus a hagyomány szavát követi, amely szerint a zsidó temető az élők háza. (…) A temetőkert tehát egy paradoxon megszületésére berendezett tér, amely az örökkévaló és az ember között kizökkent időt teszi érzékelhetővé, azt a feszültséget, amiről Isten legközelebbi barátja, Mózes is énekelt a Zsoltárok könyve egyik legszebb imájában: »Ezer esztendő annyi előtted, mint a tegnapi nap, a mely elmúlt, és mint egy őrjárási idő éjjel«”.

A tárlat július 17-éig látogatható.

Forrás: Vigh Laszlo Miklos

 

Fotók: Vigh László Miklós/Szent László Napok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában