Ünnepségsorozat

2022.06.10. 09:09

Kiértékelték a szervezők a 30. Festum Varadinumot

A 30. Festum Varadinum ünnepségsorozatot értékelték ki az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában csütörtökön tartott közös sajtótájékoztatójukon Szabó Ödön, a szervezet megyei ügyvezető elnöke, Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke és Pósa Tibor fesztiváligazgató.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke felidézte, hogy ő már a 30 évvel ezelőtti kezdeteknél is ott volt, s idén is igyekezett minél több eseményre eljutni. Szerinte a 30. Festum Varadinum méltó volt a jubileumi évfordulóhoz. Nagy népszerűségnek örvendtek a programok, minden igényt kielégítettek, s ezáltal sikerült tovább öregbíteni az ünnepségsorozat hírnevét. Remek volt a hangulat, s jó döntésnek bizonyult, hogy az előrendezvényekkel együtt közel 3 hétig tartson a Varadinum.

Pósa Tibor fesztiváligazgató azt mondta: igazolást nyert, hogy a kulturális élet igenis sokszínű, hiszen rengeteg program közül lehetett válogatni, s felemelő érzés volt azt tapasztalni, hogy a pandémiás kényszerszünet elmúltával megint mekkora tömeg mozdult meg, tanúsított érdeklődést a közélet történései iránt. A hagyományos helyszínek mellett bevonták a körforgásba a Léda-házat, a püspöki palotában teltházas könyvbemutatók és koncertek zajlottak, a gazdasági konferenciára eljött Papp László debreceni polgármester is, a Borpartnak betudhatóan pedig több estén keresztül élettel telt meg a Körös-part. Összesen több mint 70 szervezet, illetve intézményt járult hozzá a sikeres lebonyolításhoz, és bár óriási munka volt, Pósa Tibor szerint megérte az erőbedobás.

Szabó Ödön, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke párhuzamot vont a legelső és a legutóbbi Festum Varadinum közt, kiemelve ugyanakkor a kontinuitás fontosságát. Beszélt arról, hogy a kezdetekkor alapítóként csatlakozó magyar történelmi egyházak új tereket vehettek birtokukba. 1992-ben is volt fesztiváligazgató Szilágyi Aladár személyében, s idén visszatértek ehhez az elképzeléshez, magyarázta. Voltak olyan rendezvények, melyek annyi érdeklődőt vonzottak, hogy változtatni kellett az eredetileg kijelölt helyszínen. Nemcsak a megyéből, hanem a határ túloldaláról, Hajdú-Bihar és Békés megyékből is verbuválódott közönség több alkalommal. Rangos előadók tartottak előadásokat mindenkit érintő közéleti témákban. A Facebookon folyamatosan frissítették az információkat, mindenki örömmel böngészte a képgalériákat. A hivatalos mérések szerint több mint 50 ezer egyéni látogatója volt a különféle programoknak. Támogatók voltak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az RMDSZ, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, az OTP Bank, valamint magáncégek és kiemelt partner Debrecen Megyei Jogú Város. Persze a kisebb hibák elkerülhetetlennek voltak, a szervezők nem zárkóznak el az építő jellegű kritikáktól sem, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában