Bemutató

2022.06.28. 10:00

Erdélyi lengyel emlékek

Okos Márton könyvbemutatóját kísérhették figyelemmel a nagyváradiak csütörtök este a nagyváradi várban a 10. Szent László Napok rendezvénysorozatának programpontjaként.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Az Erdélyi emlékhelyek, történetek kiadványával a szerző lengyel történeteket, emlékeket gyűjtött össze több évnyi kutatómunka során. Célja a híres magyar – lengyel barátság történetének gazdagítása erdélyi lengyel emlékek felsorakoztatásával. A kötet mintegy negyven erdélyi és partiumi települést jelenít meg. A szerzőnek célja még Erdély népszerűbbé tétele a lengyel turisták számára, de könyvbemutatójának keretében még azt is megemlítette, szeretné, ha Bem Józsefnek újra szobrot állítanának, említést téve arról a marosvásárhelyi Bem József szoborról, amelyet 1880. októberében avattak fel. Huszár Adolf alkotását 1919. március 28-án bontották le.

A bemutató során számtalan fotót láthattunk a témában, utolsóként arról az erdélyi falurombolás elleni tüntetésről, amely 1988-ban zajlott Szent László Napján a Hősök terén, mely kapcsán kiemelte Krzysztof Ducki lengyel grafikusművész tervezte plakátokat.

Előadása végén megköszönte a jelenlévő Tőkés Lászlónak és Tolnay Istvánnak Kalotaszentkirály-Zentelkén nevében, hogy nemrég egy egész alakos Ady-szoborral gazdagodhattak, amelyet a nagyváradi Pro Universitate Partium Alapítvány jóvoltából állíthattak és avathattak fel a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában