Szent László Napok

2022.06.23. 12:30

Emlékezés Ötvös Béla váradi hírlapíróra

Ötvös Béla nagyváradi hírlapíró, szerkesztő, Ady-kortárs életpályájával, illetve életművével ismerkedhetett meg a váradi közönség kedd este a Szent László Napok keretében.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

János Piroska

A múlt század egyik legismertebb nagyváradi újságírójáról a közönség az elmúlt időszakban többször is hallhatott, legutóbb a Festum Varadinum programsorozat keretében, ám Ötvös Béla sokoldalúságát bizonyítja, hogy Péter Sándor, a hírlapíró unokája, időről-időre újabb és újabb „kincseket” mutat be a hagyatékból. A keddi előadáson két olyan mozzanat is helyet kapott, ami ősbemutatónak számít, hiszen itt láthatta a közönség először azt az Ady Endrét ábrázoló kisplasztikát, amelynek alkotója egyelőre ismeretlen, illetve három, Ötvös Béla által írt Ady versparódia is elhangzott Firtos Edit és Pitz Melinda előadásában (Gőg és Magőg fia vagyok én, A hordógyár poétája, Léha nász az avaron).
Ötvös Béla – akinek részletes életrajza a Bihari Napló idei kalendáriumában is olvasható – 1888-ban született Komádiban (Hajdú-Bihar megye), az első világháborúban haditudósítóként tevékenykedett, az újságírói pályát ugyanakkor már diákként, 1907-ben megkezdte, amikor is egy eseményről tudósított. Erre figyelt fel egy budapesti szerkesztő, akinek hívására Budapestre került, ahonnan azonban hamarosan anyagi nehézségek miatt Debrecenbe költözött. Itt lett a Debreceni Független Újság, a Debreceni Reggeli Újság és a Debreceni Újság munkatársa. 1912-ben Fehér Dezső a Nagyváradi Naplóhoz szerződtette, a háború után ugyanide tért vissza. 1920-ig a Nagyváradi Napló főszerkesztőhelyettese, majd Hétfői Lap címmel lapot indított, melyből a Magyar Hírlap c. politikai napilap alakult. 1934–35 között adta ki a fenn említett Vasárnapi Lapok társadalmi folyóiratot.
Az életrajz ismertetése mellett az esten szó volt a hírlapíró, író eddig megjelent, illetve újra kiadott köteteiről, amelyeket Derzsi Judit, az Europrint kiadóvezetője ismertetett. A váradi kiadó áltat újra kiadott kötetek: Május, a Fehér bestia, Porrá és hamuvá, Krónikák könyve, Ködön át. Frissen-ropogósan érkezett ki a nyomdából a keddi emlékestre az Europrint legújabb Ötvös-kiadása, az Emlékezés Ady Endrére, az emberre című kötet, melyet a Fehér bestia hadifogolyregény mellett Zalder Éva Mária méltatott. A kedden napvilágot látott kötet Ötvös Béla Ady Endréről szóló írásait gyűjti egybe, a címben jelzettek szerint emberi oldalát hivatott előtérbe helyezni, ami végül nem sikerül teljes mértékben, hiszen az Adyhoz hasonló zsenik esetében szinte lehetetlen szétválasztani az embert és költőt – jegyezte meg Zalder Éva. A Krónikák könyve és a Ködön át kiadványokról Pap István, a Bihari Napló munkatársa beszélt: míg előbbi az első világháború idején született tudósítások gyűjteménye, addig utóbbi a hírlapíró debreceni éveire való visszaemlékezés. A bemutatón elhangzott: örvendetes lenne, ha az utóbbi kiadványhoz hasonló jelenne meg a nagyváradi évekről is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában