Vizuális kritikák

2022.06.22. 18:14

Átadták a Publicritic díjait

Hatvan plakát és GIF tekinthető meg Nagyvárad utcáin a Publicritic nemzetközi pályázatra benyújtott munkák közül.

Ünnepélyes díjátadóval zárult június 22-én, szerdán a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke által a Szent László Napokkal partnerségben meghirdetett Publicritic nemzetközi kritikai pályázat – az idén a perifériák témában kiírt verseny győzteseit 242 vizuális kritikából választotta ki a nemzetközi zsűri. Az ítészek testületét Brian T. Flinn képzőművész (Central Connecticut State University, USA), Kelemen Attila marketingigazgató (OTP Bank Románia), Kiss Melinda animációs tervezőművész (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Radu Igazság animációsfilm-rendező (I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem, Bukarest) alkotta.
Újdonság volt ugyanakkor idén, hogy a plakátok mellett mozgó GIF-eket is vártak, így két kategóriában hirdettek győzteseket.


A zsűri döntése alapján poszter kategóriában 34 alkotás került beválogatásra, GIF kategóriában pedig 26 – ezeket a műveket június végéig lehet megtekinteni a nagyváradi busz- és villamosmegállók hirdetőfelületein. A GIF-ek megjelenítéséhez le kell tölteni az Artivive telefonos applikációt, amelynek segítségével a telefon kameráján keresztül szkennelhetők a statikus állóképek, illetve a katalógusban találhatóak is. A munkák kereséséhez egy kis segítséggel is szolgálnak a www.publicritic.com weboldalon, ahol a Critiques fül alatt megtalálhatóak a kiállított munkák koordinátái. A kiállítás anyaga elérhető online formában a Publicritic honlapján, illetve közösségi oldalain.


A PKE amfiteátrumában megszervezett szerdai ünnepi díjátadón Mali Izabella referens köszöntötte az egybegyűlteket. A házigazda intézmény nevében felszólaló Maior Enikő rektorhelyettes emlékeztetett, a kritikai plakátpályázat tavaly indult útjára, a mostani már a második kiadás. „A 21. századról elmondható, hogy a képiség az, amellyel legkönnyebben eljuttathatunk egy üzenetet. Képek között élünk, képekre, vizuális benyomásokra kapjuk fel a fejünket. A vizuális művészetek egyik virágkorát éljük, és a technika adta lehetőségek széles skálája áll a művészek rendelkezésére, hogy kifejezzék véleményüket és megmutassák kreativitásukat. Napjainkra a társadalom már elfogadta, hogy a művészet nem attól értékes, hogy esztétikai élményt nyújt, sokkal inkább az adja meg súlyát és jelentőségét, hogy reflektál, értelmez, hozzányúl aktuális problémákhoz. Mert a művész nem »csak« tehetséges, hanem a világhoz kapcsolódva gondolkodik és állást foglal. Ennek jegyében születtek meg azok a művek is, melyek a Publicritic felhívására válaszolva beérkeztek” – fogalmazott Maior Enikő, hangsúlyozva, a fiatal generáció véleménye fontos, odafordulással kell fogadni minden kritikai, a pozitív változást célzó gondolatot és annak megnyilatkozási formáit.


Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője emlékeztetett, hogy az együttműködés a PKE képzőművészeti tanszékével egyidős a kulturális fesztivállal, tehát éppen tízéves, és jelezte egyúttal, hogy ő maga a folytatás mellett teszi le a voksát. „Ahogy a rektorhelyettes asszony is mondta, a mai világunk inkább egy rohanó világ lett, nincs időnk sokat olvasni, ránézünk egy képre, onnan lejön valami, az agyunk lehet, egy kicsit gondolkodik a kép előtt, illetve a mondanivaló felől, és megyünk tovább. Hogy jó-e ez vagy sem, azt nem kommentálom. De ez a mai világ. Ezért nagyon fontos, hogy ezek a művek a gondolatiságukkal és kritikai észrevételükkel üzenjenek valamit” – jelentette ki Zatykó Gyula.


A következőkben Radu Igazság zsűrielnök videóüzenetben méltatta a kiállítást. „Igyekszem jelen lenni Nagyváradon, innen a távoli perifériámból, együtt a verseny szervezőivel és résztvevőivel” – utalt már rögtön az első mondattal az idei pályázat témájára. „Először is, gratulálok mindenkinek. És szeretném megköszönni munkájukat, mert jómagam, és gyanítom, velem együtt a zsűri tagjai, a szervezők és a közönség, akiknek hasznára válnak ezek a művek, mindannyian megtanultuk, hogy a periféria sokkal, de sokkal többet jelent, mint amennyire általában bármelyikünk is gondolná. Akár a közvetlen környezetünkről van szó, akár a földrajz vagy a történelem nagy perifériájáról. A központ és a periféria között a dolgok állandó mozgásban vannak, ma talán jobban, mint korábban, ezt mindannyian látjuk. Köszönöm ezt a nagyszerű nyereséget, gratulálok mindannyiuknak, és remélem, hogy hamarosan találkozunk. Talán jövőre” – üzente a neves animációsfilm-rendező.


A zsűri részéről Kiss Melinda animációs tervezőművész, egyetemi docens is videóüzenetben összegezte még a kiállítást. „Meggyőződésem, hogy a vizuális művészetek egyik legizgalmasabb műfaja az, amikor egy alkotás közvetlen kapcsolatban áll a valósággal, és arra reagál kreatív, frappáns vagy akár drámai módon. Ez egy olyan összetett kommunikációs eszköz, amely nagyon széles rétegeket szólíthat meg és érhet is el, és tulajdonképpen ez is lenne a művészetnek a lényege” – jelentette ki. Hangsúlyozta, kiváló kezdeményezésnek tartja a Publicritic pályázatot, ráadásul az idei téma, a perifériák, nagyon sokrétűen értelmezhető, és ennek megfelelően a zsűri rengeteg remek választ láthatott a pályamunkák között. „Messze a közhelyeken túl hívják fel rá a figyelmet az olyan válságos társadalmi helyzetekre, amelyek egy része nagyon is aktuális eseményekből ered, más részük pedig olyan téma, amely gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, és annak természetéből fakad. Nagyon izgalmas volt ezeket látni. Szívből gratulálok mindenkinek, nem csak a díjazottaknak, hanem minden résztvevőnek, hiszen a beküldött pályamunkák készítésekor olyan alkotói folyamaton mentek keresztül mindannyian, amiből csakis nyertesen kerülhetnek ki” – összegzett Kiss Melinda.


A pénzdíjas pályázat támogatói közül a derecskei önkormányzat nevében felszólalt Bordán Szabolcs polgármester, aki hangsúlyozta, örömmel tett eleget a felkérésnek, az Academia Humana Alapítvány képviseletében pedig Kiss Sándor elnök gratulált a fiatal alkotóknak.

 

A 2022-ben perifériák témában kiírt nemzetközi tervezőgrafikai kiállítás díjazottai
GIF kategóriában
I. Bittenbinder László Figyelem című munkája
II. Bartis Bálint Pizza perifériák című alkotása
III. Cédric Gottet és Norma El ZoghbI MISrepresent (Elferdít) című munkája
Közönségdíjas Szabó Arnold lett Kiterjedés című munkájával.

Poszter kategóriában 
I. Ivan Kashlakov Becoming E=QUALS (E=gyenlővé válás) című vizuális kritikája
II. Jaakko Tikkanen Fright (Rémület) című munkája
III. Hubbes Péter-Nándor Break Your Bubble (Törj ki a buborékodból) című alkotása
Közönségdíjas Ferenczi Beáta Más ötlet? című munkája.
A díjazás hasonló összegű volt mindkét szekcióban: 1000, 500, 300, 300 eurót vihettek haza azok az alkotók, akiknek kritikai munkája elnyerte a zsűri, illetve a közönség tetszését.

A Szent László Napok sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában