Szentmise

2022.05.26. 10:00

Tempfli József megyés püspökre emlékeztek a székesegyházban

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Böcskei László megyés püspök megemlékező szentmisét mutatott be szerda reggel a székesegyházban elődje, Tempfli József halálának hatodik évfordulója alkalmából. Beszédében kiemelte, hogy a néhai főpásztor egy szolgálatban gazdag élet után költözött el a földi világból közülünk. Keresztény hitünk szerint imádkozunk érte, a lelki üdvéért, s kérjük Istent: jutalmazza meg az ő szolgáját, aki különböző tisztségeket töltött be a helyi egyházmegyében, gondoskodva a rábízott nyájról. Isten a tudója annak, hogy mennyi jót tett, vigyázott arra, hogy a közösség biztonságban legyen, a helyes úton haladjon és megmaradjon hitében, fogalmazott Böcskei László, aki hangsúlyozta: tanulnunk kell mindabból, amiket Tempfli József tett. Akik ismerték őt, tisztában vannak azzal: azon kívül, hogy egy népszerű főpapot ismerhettek meg a személyében, élményszámbamenően megtapasztalhatták azt is, ahogyan a hivatását megélte és teljesítette a kötelességét. Hasznos talán felidézni a vele kapcsolatos dolgokat, történéseket, de ugyanakkor fontos az is, hogy feltegyünk magunknak a kérdést: mik a saját kötelességeink, vajon vállaljuk-e ezeket, felismerjük-e azokat a prioritásokat, melyeket célul tűzve ki, mi magunk is szolgálni tudunk és segíteni másoknak. Döbbenjünk rá arra: ha néha nem világos számunkra, hogy mi az értelme valaminek, akkor is cselekedjük a jót, mert a megfelelő időben kibontakoznak a fáradozásaink. Így tekintsünk tehát Tempfli József példájára, életművére, gondolva Jézusnak a tanítványaihoz intézett búcsúszavaira is, melyek szerint Isten még sok mindent tartogat számunkra. Emlékezzünk a néhai püspökre, folytatva az ő munkáját, és nem feledve erőfeszítéseit, melyeket az egyházmegyei központ visszaszerzése, alakítása, fejlesztése érdekében tett, tanácsolta Böcskei László. A szertartást követőn a klérus tagjai, a püspöki hivatal alkalmazottai és a város hívei közösen imádkoztak az elhunyt főpásztor sírjánál a székesegyház kriptájában.

Tempfli Józsefet 1990. március 14-én II. János Pál pápa nevezte ki Nagyvárad 81. római katolikus püspökévé, XVI. Benedek pápa 2008. december 23-án fogadta el nyugdíjazási kérelmét. 2016. május 25-én hunyt el Váradon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában