Vendégkoncert

2022.05.23. 11:00

Reményt és bizalmat hoztak Váradra a debreceni filharmonikusok

A debreceni Kodály Filharmonikusok vendégkoncertjére került sor május 21-én, szombaton, kevéssel 17 óra után, a nagyváradi filharmónia termében, a Festum Varadinum keretében. Mozart ún. Koronázási zongoraversenye (No. 26, K. 537, 1788) és Antonín Dvořák IX., Újvilág (másként Új világ, Az új világból alc.) szimfóniája (op. 95, 1893) hangzott el, vezényelt és zongorán közreműködött Somogyi-Tóth Dániel.

Fotó:

Tóth Gábor

Remény és bizalom – ez volt a debreceniek koncertjének címe, ezt az üzenetet hozták el már puszta jelenlétükkel, azzal, hogy hosszas korlátozások után végre egy teljes szimfonikus zenekar jött vendégfellépésre a szomszédból. Egyébként egy március 22-én odahaza már játszott műsorukat hozták el Nagyváradra.

Tisztelet, amiért Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmonikusok főzeneigazgatója, karmester-szólista kettős minőségben vállalta be ezt a zongoraversenyt, ennyiben Mozart korának előadói gyakorlatát idézte, és persze tisztelet a zenekarnak is a lekövetéséért. Különösen megnyerőek voltak a harmadik tételt indító kiélezett kontrasztok, valami már itt megmoccant abból, amit ez a zenekar tud, ha engedik. Kisebb részben sikerültek azonban jól a kamaravonós epizódok. Nagy öröm, hogy kortárszenei ízével is Mozarthoz mesterien illeszkedő kadenciát választott az első tétel végére Somogyi-Tóth Dániel, mint megtudtuk tőle, Anda Gézáét (1921–1976). A 20. század egyik legmeghatározóbb egyéniségű zongoraművészének születési centenáriumát tavaly ünnepelhette a zenei élet. Nyilván azt nem tudjuk, hogy Mozart hogyan adta elő a maga idejében utolsó előtti zongoraversenyét – sok részletet ráadásul kidolgozatlanul is hagyott a zongoraszólamban –, de szerintem azzal Somogyi-Tóth Dániel is tisztában van, hogy ezt a zenét kevesebb ideggel megtűzdelve lehet akár jóval pontosabban is közvetíteni, és akkor a megveszekedett tempóból egyszerűen csak megfelelően sebes tempó lesz, a hadarásból pedig megfelelően gyors közlés, ha ez a cél. Viszont pozitívum, hogy közel állt ez a túlenergizált interpretáció a jelenkor zaklatott bizonytalanságához, közelebb is, mint a koncert címében szereplő bizalomhoz.

Nem tudni, hogyan tartja karban vagy sem mostanság a váradi filharmónia a Bösendorfer-koncertzongoráját, de az utóbbi időben nem először volt fakó a hangszer diszkantja, ez biza sokat rontott Mozart csillogásán. Azt már a szervezők figyelmébe ajánljuk, hogy egy koncert szünetét valamilyen módon előre jelezni kell a közönségnek, de a zenészeknek sem árt tudni róla.

Szünet jött tehát, s utána a szimfónia (10-8-6-6-5 vonóskari alappal). Somogyi-Tóth Dániel karmesterként magaslatokkal meggyőzőbb volt: a dinamikai- és hangszínpaletta árnyalatai a nagylélegzetű, négytételes szimfónia részleteiben és teljes ívében is átgondoltan megvalósítva teremtettek távlati kontrasztokat, a legapróbb részletek is megvilágítottakká váltak. Ki gondolná, hogy az e-mollnak ilyen zenekari fénye lehet? A második tételben éteri bensőségek tárultak fel, ebben igazán benne volt a honvágy, a haza átölelése, ilyet tényleg csak az tud írni (esetünkben Dvořák New Yorkból), akit zsigereiben kínoz, hogy nincs „otthon”. Természetesen gratulálunk a kiváló emblematikus angolkürt-szólóhoz is Kiss Hajnalkának. Telt tónusú vonósok, szikrázó, de ahol kell puha rezek, kulturáltan intonáló fák szóltak, kifinomult szólamközi egyensúlyok. Nagy kár, hogy a váradi filharmónia valami titokzatos okból épp ugyanaznap estére szervezte a szomszédos színházba ún. rendkívüli koncertjét, nehogy véletlenül pl. valamelyik zenészének (azért akadt néhány kivétel) lehetősége legyen nyugodtan belehallgatni a debreceni kollégák minőséget képviselő hangversenyébe, és szakmán túl esetleg közösségileg is találkozni…

A debreceniek vendégjátékára szűk másfélszáz főnyi közönség gyűlt össze a 475 férőhelyes Enescu-Bartók teremben, úgy 50–70-nel kevesebb, mint mostanság a váradi filharmónia koncertjein. Vastaps szólt, ráadás(ok) nem. A debreceniek viszont úgy térhettek haza, hogy most már tudják, a váradi publikum olyan lelkes zeneértő, hogy minden egyes tételt külön-külön is megtapsol.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában