Jó döntés

2022.05.25. 10:00

Panaszkodnak az érintettek, dicsekszik a prefektúra

Azok után, hogy a nagyváradi járművezetés-oktatók elégedetlenek amiatt, hogy csúcsidőben kitiltották őket a város legforgalmasabb útjairól, a Bihar Megyei Prefektúra bejelentette, hogy az itteni vezetői jogosítvány- és gépjárműnyilvántartó hivatal az egyik legjobb az országban.

Fotó: Pap István

Pap István

A Bihar Megyei Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal eredményeiről Dumitru Țiplea prefektus beszélt keddi sajtótájékoztatóján, kiemelve, hogy ez az intézmény az országban a legjobbak közé tartozik a teljesítmény és a szolgáltatás minősége tekintetében. Ezt az állítását adatokkal támasztotta alá. Elmondta, hogy elméleti gépjárművezetői vizsgára 1-3 napon belül lehet előjegyzést kapni, a C, CE és D kategóriás jogosítványok gyakorlati vizsgájára hét napon belül kap időpontot a vizsgázni szándékozó, míg a B kategóriás jogosítvány megszerzésére rendezett gyakorlati vizsgákra mintegy három hétig kell várni. Elmondta, hogy elméleti vizsgát általában naponta száz személy tesz, de hétfőnként és péntekenként ez felmehet napi 130-ra is, míg gyakorlati autóvezetői vizsgát naponta átlagban 120–130 személy tesz. Hozzátette, hogy az elméleti megmérettetés a vizsgázók 48–50 százalékának, míg a gyakorlati vizsga a tanuló sofőrök 35 százalékának sikerül. Elmondta azt is, hogy 2019-ben 30.854, 2021-ben pedig 29.440 jogosítványt adtak ki Bihar megyében. 

Kitiltva 

Dumitru Țiplea megismételte azt, amiről a prefektúra az elmúlt napokban már hírt adott, ti. hogy csúcsidőben kitiltották a tanuló vezetőket a város 33 legforgalmasabb útjáról, illetve azokról az utakról, ahol munkálatok zajlanak. A prefektusi rendelet értelmében a január 1. – június 30., és a szeptember 10. – december 31. időszakokban naponta 7–08.30, valamint 15–18 óra között tilos tanuló vezetőknek, illetve autóvezetői vizsgát tevőknek Nagyvárad főbb útvonalain haladni (többek között a Ghillányi, a Sztaroveszky, a Püspöki, a Dacia, a Vitéz úton, a Borsi úton, az Aradi úton stb.). Ezek mellett érvényes a tiltás az említett időszakokban és időintervallumokban Püspökfürdő és Félixfürdő minden utcáján, valamint a Nagyvárad–Bors és a Nagyvárad–Bihar országút-szakaszokon. A prefektusi rendelet kimondja azt is, hogy július 1. – december 31. között szombatonként is lehet gyakorlati autóvezetői vizsgát tenni. 

Jó döntésnek tartja

Jeleztük a prefektusnak, hogy az oktatók nagy része elégedetlen ezzel a döntéssel, ugyanis szerintük azáltal, hogy kitiltják őket egyes útvonalakról, csak még türelmetlenebbé és agresszívabbá teszik a rutinos autósokat, akik azonnal dudálnak, ha meglátnak az úton egy tanuló vezetőt. Válaszában Dumitru Țiplea elmondta, hogy csak a város bizonyos részeiből tiltották ki a tanuló vezetőket, és csak a csúcsidőben, sőt, csak akkor, amikor a tanév zajlik, míg más városokban egész évben és az egész városban tilos a tanuló vezetőknek közlekedni. Kifejtette, hogy a városban sok munkálat zajlik, amelyek amúgy is lassítják a forgalmat, és a tanuló vezetők, akik eleve lassabban közlekednek, csak még jobban hozzájárulnak a közlekedési dugók kialakulásához, ezért ezt a döntést meg kellett hozni. Jelezte továbbá, hogy a vakációban, azaz június 30-tól szeptember 10-ig semmilyen korlátozás nincs érvényben Nagyváradon e tekintetben. Azt is jeleztük a prefektusnak, hogy sok járművezetés-oktató az ócskapiac parkolóját jobb helyszínnek tartja az autóvezetői gyakorlati vizsga kiinduló pontjának, mert ott a hét öt napján szabad a parkoló, vannak mellékhelyiségek, és a nagyon forgalmas Aradi-úti körforgalmakat is el lehet kerülni. Válaszában Dumitru Țiplea nem tért ki arra, hogy miért nem az ócskapiacra került a kiindulási pont, ehelyett azt mondta, hogy az Antonio Alexe sportcsarnok előtti teret elkezdték felújítani, így gyorsan kellett döntetni a kiindulási pont elköltöztetéséről. Az ERA bevásárlóközpont, ahova a kiindulási pont került, minden szempontból megfelelő, hiszen ott egy nagy parkoló van, továbbá két kijárata van, ugyanakkor mellékhelyiségek és közelélelmezési egységek is vannak ott, fogalmazott. Hozzátette, hogy sosem lehet mindenkinek a kedvében járni, mindig lesznek olyanok, akik egy-egy döntéssel elégedetlenek, mindazonáltal azt ígérte, hogy tárgyalni fog a járművezetés-oktatókkal, hogy megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek a legjobbak a legtöbb ember számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában