Programajánló

2022.05.18. 13:00

Michael Haydn és Carl Dittersdorf zenéje a váradi székesegyházban

Tóth Gábor

A nagyváradi filharmónia e héten a római katolikus székesegyházban tartja csütörtöki hangversenyét, május 19-én, 19 órakor Michael Haydn (1737–1806) és Carl Ditters von Dittersdorf (1739–1799) zenekari muzsikája elevenedik meg Jankó Zsolt állandó karmester vezényletével és Szabó Kati Kinga kolozsvári hárfaművész közreműködésével. Az egykor a váradi püspöki udvarban tevékenykedett két jeles szerző műveivel a Festum Varadinum ünnepségsorozatához csatlakozik hagyományosan a filharmónia, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel partnerségben.

A „kisebbik” Haydn és Dittersdorf pályafutásuk elején Váradon is működtek (előbbi 1760–62, utóbbi 1764–96 között), a művészetpártolásáról híres báró Patachich Ádám püspök zenekarépítőiként, udvari komponistákként, a 1760-as években európai zenei központtá emelve a várost. Mondhatnánk azt is, hogy zenéjük ez alkalommal hazatalál, s ez részben igaz is, csakhogy ittlétükkor még nem állott a mai barokk épületegyüttes, tevékenységük központja földrajzilag a Szent László plébániatemplom és a szomszédos városháza helyén állt püspöki lak volt. Sajnos a császárvárosból, Bécsből nem nézték jó szemmel a váradi periférián tobzódó zenei életet, így 1769-ben feloszlatták a zenekart. A történetnek számunkra szerencsére ezzel nem szakadt vége, hiszen Michael Haydn és Carl Ditters von Dittersdorf művei, ha ritkán is, de rendre visszatérnek már több évtizede a filharmónia műsorában, számos darabjukat pedig lemezre is rögzítette a zenekar, Acél Ervin és Romeo Rîmbu vezényletével.

A mostani koncerten elhangzó három klasszikus gyöngyszemből egyik sem Váradon keletkezett és egyik sem váradi premier. Michael Haydn későbbi salzburgi udvari szolgálata idején, 1784-ben írta a műsor elején szereplő 6 menüettet, melyeket 2006-ban játszott legutóbb a váradi filharmónia. Dittersdorf A-dúr hárfaversenye (eredetileg csembaló-concerto 1779-ből) 2015-ben szólt itt legutóbb, a műsort záró Dittersdorf a-moll szimfónia (szintén az 1770-es évekből) pedig 2020 nyarán, itt, a palotakerti koncertsorozatban volt műsoron.

Jankó Zsolt karmester és Szabó Kati Kinga hárfaművész kolozsvári kortársak, Jankó amellett, hogy a váradi filharmónia állandó dirigense, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere is, Szabó Kati Kinga pedig a kolozsvári filharmonikusok hárfaművésze, a kolozsvári zeneakadémia társult oktatója. Szabó Kingát már nagyon sokszor láthatta-hallhatta az itteni közönség a váradi zenekarban meghívott hárfajátékosként, szólistaként pedig épp Jankó vezényletével adta elő ugyanezt a hárfaversenyt Váradon 2007 decemberében. Dittersdorf 1779-ben komponált csembaló-concertójából egyébként egy szintén osztrák Karl alkotott a 20. században hárfaversenyt, Karl Hermann Pillney, aki nemcsak a csembalószólót alkalmazta hárfára, de kadenciát is írt, Dittersdorf eredeti hangszerelését pedig kibővítette brácsa-, kürt- és oboaszólammal, és az eredetileg befejezetlen rondót 15 taktussal egészítette ki. Mivel Michael Haydn 15 menüett-sorozatot is komponált 1770–1797 között (ezek a salzburgi szolgálata alatt jobbára a farsangi időszakra szolgáltak szórakoztató muzsikának), ezért nevezzük nevén, amit a filharmónia nem tesz, azaz, hogy ez a hatrészes menüett-sorozat a Perger szerinti 70-es jegyzékszámú, MH 354-es ciklus. Szintúgy nem foglalkozik vele a filharmónia, hogy Dittersdorf mintegy 120 szimfóniájából pontosan melyik a-moll darab hangzik most el, pótoljuk ezt is: az 1770–75 körülire tehető Krebs-katalógus szerinti 95-ös, Grave szerinti a1-es. Utóbbi információ kotta alapján történt megerősítését köszönjük Jankó Zsoltnak is. Koncertjegyek elérhetők online is: bilete.ro, filarmonicaoradea.ro. A hangverseny előtt másfél órával, azaz du. fél hatkor, a szomszédos püspöki palotában egyébként ide kapcsolódva Tóth Tamás Patachich Ádám: főpap, tudós, mecénás című előadása hangzik el a zenekart is alapíttatott váradi püspökről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában