Jazz

2022.05.30. 06:57

A magyar zene és a magyar vers ünnepe

A magyar jazz kis létszámú, de annál jelentősebb együttese, a Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint duó muzsikált csütörtök este a nagyváradi Moszkva Kávézóban.

Fotó: Pap István

Fotó: Artist-freed

Pap István

Szerencsére nem ritka vendég Nagyváradon Harcsa Veronika, aki legutóbb múlt csütörtökön kápráztatta el a váradi közönséget csodálatos énekhangjával. A művésznő állandó szerzőtársával, Gyémánt Bálint gitárossal érkezett, és nyújtott felejthetetlen zenei élményt a Moszkva Kávézó közönségének. A koncert szerkezetileg két jól elkülöníthető részből állt. Az első zenei blokkban a duó néhány angol nyelvű dala hangzott el, a Lacs, a San Francisco, a megszeppentő szépségű Drive Into The Sun, és a Listening Wind című Talking Heads feldolgozás, végül pedig a széttöredezett zenei formákra bomló Shapeshifter című kompozíció. Ebben a szekcióban a jazz és a kortárs zenei elemek keveredtek, Gyémánt Bálint egy szál gitárral és egyes gitárszólamoknak a loopolásával építette fel a zenei szerkezetet Harcsa Veronika énekhangja köré, melynek kifejező ereje a különböző felvételekről is átsugárzik, de élőben hallva még lenyűgözőbb. Nem tudta és nem is akarta a csütörtöki koncerten kivonni a hatása alól magát senki. 

Versek és dalok

A koncert második felében Harcsa Veronika 2011-ben megjelent, XX. századi magyar költők versfeldolgozásait tartalmazó Lámpafény című albumáról hozott el a duó egy csokorra valót. Először felváltva Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes megzenésített versei hangzottak el (Út, Szobrokat vittem, Kihajolni veszélyes, A szomj), majd három József Attila költemény következett (Műterem, Ülni, állni, ölni, halni, Tiszta szívvel), és végül a lemez címadó dala, Tóth Árpád Lámpafény című versének megzenésített verziója csendült fel. A muzsikusok kongeniális művészi átérzéssel ragadták meg egy-egy vers hangulatát, a költemények értékéhez méltó színvonalon helyezték új dimenzióba a magyar líra közismert és kevésbé ismert gyöngyszemeit. A közel másfél órás koncert végén a közönség hangos és hálás tapsát Nina Simone Feelin Good című slágerének előadásával köszönte meg a duó. 

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában