Megállapodás

2022.04.28. 10:00

Ipari parkokkal és körgyűrűkkel kapcsolatos előterjesztések a megyei tanács asztalán

A csütörtök délutáni megyei tanácsülés napirendi pontjai közt szereplő határozati javaslatok voltak a témái annak a sajtótájékoztatónak, melyet Ilie Bolojan tanácselnök tartott szerda délelőtt a megyeháza dísztermében.

Ciucur Losonczi Antonius

Először az iparipark-hálózatról esett szó a sajtótájékoztatón, melyet a megyei tanács fejleszteni kíván a megyében. Ilie Bolojan megyei tanácselnök arra hivatkozott, hogy ez javítaná az életminőséget, és gazdasági bővülést eredményezne. Mint mondta, modellként a Váradon működő ipari parkokra tekintenek, és figyelembe veszik a földrajzi, területi sajátosságokat (a közelben húzódik megyei vagy országút, sokan laknak a térségben, biztosítva van a közműrendszerekhez való hozzáférés, a távolság miatt nem éri meg a megyeközpontba ingázni munkahelyre). Eddig a megyei önkormányzat együttműködő megállapodást kötött az élesdi, a belényesi és a vaskohsziklási polgármesteri hivatalokkal, melyek földterületeket bocsátottak a rendelkezésére, illetve várhatóan Margitta (10 hektár) is ezt fogja tenni májusban. A helyszíneket a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) jóváhagyta. Élesd véglegesítette és átadta a hatástanulmányt a megyének (ennek elfogadása a csütörtöki napirendi pontok közt szerepel), míg Belényes (17,5 hektár) és Vaskohsziklás (13,6 hektár) esetében jövő hónapban fog megtörténni ez. A következő ütemben idén nyáron közbeszerzési eljárásokat hirdetnek a tervezésre és a kivitelezésre, becsléseik alapján ősszel, legkésőbb jövő tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok. Ezután mindenhol koncesszióba adják a parcellákat, és a remények szerint 2023 őszén, 2024 elején már gazdasági tevékenység folyna ezeken a helyeken. 

A tanácselnök bővebben is kitért Élesdre: itt 8,5 hektáron terül majd el az ipari park, 11 tervezett parcellával, melyek közül a legnagyobb 2,5 hektár területű, a beruházás becsült költsége 4,6 millió euró, a megvalósítási időszak nyolc hónap, magyarázta. Hozzátette: mindhárom létesítmény kialakítását első szakaszban a megyei tanács büdzséjéből finanszírozzák, a már felvett hitel egy részét is felhasználva erre a célra, majd utána európai uniós forrásokból. Mint ismeretes, Nagyváradon már működik négy ipari park, Nagyszalonta környékén – az egyik a helyi önkormányzaté, a másik a madarászi polgármesteri hivatalé –, Mezőtelegden pedig három parcellát adtak már bérbe és havonta megismétlik az árverést. „Reméljük, hogy mind hazai, mind külföldi cégek érdeklődést tanúsítanak majd ezen beruházások iránt, sőt, nagyváradi vállalkozások is átirányítják oda tevékenységeik egy részét”, fogalmazott Bolojan. Megjegyezte: azonnali eredményekre senki se számítson, de 4-5 éven belül már meglesz a gazdasági látszata a kialakított iparipark-hálózatnak. 

A következő téma a körgyűrűk voltak, melyek 2023 végéig kell elkészüljenek. Élesden megvan a kivitelező, de a tender végeredményét megóvták; döntés jövő héten várható, de Bolojan szerint nem lesz probléma. Utána rögtön aláírják a szerződést a tervezésre és a kivitelezésre, hogy ezzel is időt nyerjenek. Júliusban elkezdődhetnek a munkálatok, a kisajátításokra vonatkozó kormányrendelet már megszületett. Belényes esetében a hét végéig hirdetnek győztest, előkészületben van két májusi kormányrendelet (műszaki-gazdasági mutatók elfogadása, valamint kisajátítások), ugyancsak nyáron kezdődhetnek a munkák. Váradszentmárton esetében folyamatban van a közbeszerzés, jövő héten hirdetnek nyertest. Májusban kormányrendeletet bocsátanak ki a kisajátításokról, melylyel párhuzamosan zajlik a tervezés, ősszel kezdődhet a kivitelezés. A megyei tanács elnöke azt mondta: bízik abban, hogy a nyersanyagok árának növekedésével kapcsolatos gondok egy kormányhatározattal megoldódnak. 

A metropolisz-övezetben Fugyivásárhely, Nagyürögd és Biharszentandrás esetében április 27-ig lehetett árajánlatokat tenni. A műszaki terveket kidolgozták, a kivitelezések ősszel kezdődhetnek, 2024 tavaszáig elkészülhetnek, a pénzforrásokat a Regionális Operatív Program keretében biztosítanák. 

Ilie Bolojan arról is beszámolt, hogy két hete átutaltak 450 ezer eurót Bihar község önkormányzatának a földkisajátításokra, és a csütörtöki tanácsülés pontjai közt szerepel a kisajátítási folyosó elfogadása, illetve az eljárás elindításának jóváhagyása Hegyközpályi esetében is. Május közepén versenytárgyalást hirdethetnek a bihari körgyűrűre is, ősszel, legkésőbb tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában